YAŞAM 22.05.2025 15:23:26 0
Yalnız annelik: Bireysel değil, kitlesel sessizlik!

Yalnız annelik: Bireysel değil, kitlesel sessizlik!

Yalnız annelik: Bireysel değil, kitlesel sessizlik!


Türkiye'de 1,7 milyon kadının, çocuğuyla birlikte yalnız yaşadığını vurgulayan Tüm Emeklilerin Sendikası Bursa Yenişehir Şube Başkan Yardımcısı Erkan Erdem, yalnız anneliğin, bireysel bir durum değil, kitlesel bir sessizlik olduğuna dikkat çekti.

Gürhan ADANA / BURSA (İGFA) - Yalnız annelerin, diğer kadınlara göre iki kat daha fazla yoksulluk riskiyle karşı karşıya bulunduğunu belirten Tüm Emeklilerin Sendikası Yenişehir Şube Başkanı Erkan Erdem, DİSK-AR ve UN Women raporlarına göre, özellikle 0-6 yaş çocuğu olan kadınların, istihdamın en dışında kalan grubu oluşturduğunu söyledi. Erdem, “Öyle ki hem iş gücünden hem de sosyal politikalardan dışlanıyorlar” dedi.

Çoğu yalnız annenin sosyal güvenceden yoksun kaldığını dile getiren Erdem, “Yani sadece bugünü değil yarını da güvencesiz. Uzun yıllar kayıt dışı temizlik, bakım, ev hizmetleri gibi işlerde çalışan bu kadınlar emeklilik hakkından da fiilen dışlanmış durumda. Erkek egemen sistemin çizdiği emeklilik sistemi, ev içinde verilen emeği yok sayıyor. Bu kadınlar yaşlandıklarında ne bir birikime, ne bir maaşa, ne de insanca bir yaşlılık hakkına sahip oluyor. Sosyal güvenlik sistemi, yalnız anneleri ömrü boyunca çalıştırıyor ama sonunda bir ‘emekli’ bile saymıyor. Bu da yalnız anneliği sadece bugünün değil, yarının da yoksulluğuna mahkum ediyor” diye konuştu.

Türkiye'de 1,7 milyon kadın, çocuğuyla birlikte yalnız yaşadığına işaret eden Erdem, “Onlar için her sabah, sessiz direnişin bir günü daha başlıyor. Ama kimsenin duymadığı bir direniş bu. Ne madalya veriliyor ne teşekkür, sadece bir daha unutulma, yok sayılma, farkedilmeme.Sigorta yok, kreş yok, sosyal destek yok. Ama fatura her ay var. Her sabah okul servisi, her akşam boş tencere" dedi.

Yalnız anneliği, “yoksulluğun en kadın hali” diye tanımlayan Erdem, bazı annelerin, adliyelerde yıllarca süren nafaka davalarının sürüncemesinde hayatta kalmaya çalıştığını ifade etti.

“Bazıları 12 saat temizlik yapıyor ama hâlâ kirayı denkleştiremiyor." diyen Erdem, "Her üç yalnız anneden ikisi, nafaka hakkını ya hiç alamıyor ya da mahkeme koridorlarında yıllarını yitiriyor. İcra takibine uğrayan dosyalar her geçen gün artıyor. Yalnız bırakılan bir kadının, sistemle olan tek ilişkisi, resmi evrak üzerinden süren bir sabır sınavı. Ve tüm bu yalnızlık, sadece ekonomik değil. Yalnız annelerin yarısından fazlası ağır depresyon ve kaygı bozukluğu yaşıyor. Aile desteği yok, sosyal dışlanma çok, geçim kaygısı ise sürekli. Ama onların gözyaşı, istatistik olarak bile kayda geçmiyor.Oysa çözüm belli:Her mahalleye ücretsiz kamusal kreş yapılmalı, yalnız annelere doğrudan gelir desteği sağlanmalı, kayıt dışı ev emeği için sosyal güvenlik teşviki getirilmelidir.” diye konuştu.



Konya Selçuklu'da 'yeşil atölye' farkındalığı
Müzik Atölyesi yıl sonu konseriyle final yaptı
KARTAL BELEDİYESİ’NDEN SEFERİHİSAR’DAKİ ORMAN YANGININA ACİL DESTEK
Kapalı devre sulama sistemiyle ekilebilir tarım alanları arttı
MERAM’IN ALTIN ÇOCUĞU AVRUPA ŞAMPİYONU!
“PAMUKKALE HALK SÜT” SOFRALARA ULAŞMAYA BAŞLADI
MANAVGAT BELEDİYESİ KENT TİYATROSU PERDELERİNİ AÇTI
Kepez’den Atamıza saygıyla: “Ulu Önder Caddesi”
Erzincan İtfaiyesi Hatay’daki Orman Yangınına Müdahale İçin Bölgede
Terörle mücadeleye kararlı devam... Son bir haftada sınırda 203 şahıs yakalandı
Edirne Esnaf Odaları Birliği: Ekonomide düzelme şart
Antalyalılar Kadınlar Plajı’ndan büyük memnuniyet duyuyor
Tokat’ta stratejik su yatırımları masaya yatırıldı
Konya’da aile şirketlerinin geleceği masaya yatırıldı
İzmir Ödemiş’te yangınla mücadele sürüyor
Sakarya Arifiye’ye sıcak asfalt dokunuşu
Feridun Özbay Sokağı artık daha güzel!
Bakan Yerlikaya: Yangınzedelere 21,6 milyon TL destek... Orman Yangınlarında 184 konut hasar gördü
Konya Selçuklu'da 'yeşil atölye' farkındalığı
Müzik Atölyesi yıl sonu konseriyle final yaptı

Müzik Atölyesi yıl sonu konseriyle final yaptı

KARTAL BELEDİYESİ’NDEN SEFERİHİSAR’DAKİ ORMAN YANGININA ACİL DESTEK

Kapalı devre sulama sistemiyle ekilebilir tarım alanları arttı

MERAM’IN ALTIN ÇOCUĞU AVRUPA ŞAMPİYONU!

“PAMUKKALE HALK SÜT” SOFRALARA ULAŞMAYA BAŞLADI

MANAVGAT BELEDİYESİ KENT TİYATROSU PERDELERİNİ AÇTI

  • Cuma 33 ° / 13.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 35.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Pazar 37.6 ° / 16.7 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2