YAŞAM 19.05.2026 14:28:26 0
Türk musikisinin asırlık

Türk musikisinin asırlık 'meşk'i Konya'da yaşatıldı

Türk musikisinin asırlık 'meşk'i Konya'da yaşatıldı


“Kadim Meşk Sistemi ve Musiki Eğitimi İçin Sürdürülebilir Eğitim Politikaları” projesinin Konya uygulaması, 47 öğrencinin katılımıyla başarıyla tamamlandı. Atölyelerle Türk musikisinin aktarımı ve meşk sistemi deneyimlendi, sertifikalar verildi.

KONYA (İGFA) - Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı’nın desteklediği İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Dini Musiki Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Amasya Üniversitesi ve Palet Türk Müziği İlkokulu ortaklığıyla düzenlenen “Kadim Meşk Sistemi ve Musiki Eğitimi İçin Sürdürülebilir Eğitim Politikaları” projesinin Konya uygulaması, Konya Büyükşehir Belediyesi Depo No: 4’ün ev sahipliğinde başarıyla tamamlandı.

Programa Konya’da ikamet eden, Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı, Necmettin Erbakan Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı ve Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 47 öğrenci katıldı. Katılımcılar, alanında uzman eğitmenler eşliğinde makam, usûl, repertuvar aktarımı, güfte analizi, ses ve nefes kullanımı, meşk uygulamaları ve müzik eğitimi yöntemleri üzerine çeşitli atölyelere dahil oldu.

Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu’nun da katıldığı programın ilk gününde açılış konuşmaları ve proje tanıtımının ardından Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ahmet Çalışır tarafından Makam Atölyesi ve Repertuvar Aktarımı gerçekleştirildi. Öğleden sonra ise tanışma etkinlikleri, ses-nefes çalışmaları, beden perküsyonu, ritim uygulamaları, melodik doğaçlama ve çok sesli müzik atölyeleri yapıldı. İkinci gün Prof. Dr. Mehmet Gönül tarafından Usûl Atölyesi gerçekleştirildi. Aynı gün yapılan ders simülasyonu etkinliğinde katılımcılar, farklı yaş gruplarına yönelik müzik eğitimi planları hazırlayarak uygulamalı sunumlar yaptı. Gün sonunda Prof. Dr. Ubeydullah Sezikli tarafından Güfte Analizi eğitimi verildi.

Üçüncü gün ise Doç. Dr. Nilay Özaydın tarafından Ses ve Nefes Kullanım Teknikleri eğitimi, Zeynep Altuntaş Koca tarafından Meşk Uygulama Atölyesi ve Günümüze Aktarımı çalışması gerçekleştirildi. Ayrıca Araştırma Görevlisi Bengisu Köse ve Dr. Öğretim Üyesi Büşra Buladı tarafından Türk müziğinin yaygınlaştırılmasına dair çözüm önerileri üzerine interaktif bir çalışma yapıldı.

4 gün boyunca gerçekleştirilen atölyeler, sunumlar ve uygulamalı çalışmalarla katılımcıların Türk musikisinin aktarım geleneğini yakından tanımaları, meşk sisteminin eğitimdeki yerini deneyimlemeleri ve müzik eğitimi alanında yeni bakış açıları kazanmaları hedeflendi. Proje, musiki kültürünün korunması, genç kuşaklara aktarılması ve sürdürülebilir eğitim politikaları çerçevesinde değerlendirilmesi bakımından önemli bir çalışma olarak tamamlandı.



Bilecik'te Vali Sözer’den çocuklara anlamlı ziyaret
İzmir Büyükşehir: Süreçler hukuka uygun
Bursa Büyükşehir, Bakan Kurum'da müjdeli haber bekliyor
Yeni tip çıkarma gemisinde ikinci teslimat... Ç-160 Deniz Kuvvetleri envanterinde
Türkiye Mavi Bayrak’ta dünya üçüncülüğünü korudu... 2026’da 654 tesis sertifikalandı
BUSKİ'nin 2025 Faaliyet Raporu'na Meclis’ten onay
Türkiye bal üretiminde dünya markası... 39 coğrafi işaretli balla sofralara şifa taşınıyor
624 milyon TL’lik dolandırıcılık şebekesinde 119 gözaltı
Kütahya’da TAMP 2026 hazırlıkları görüşüldü
İstanbul Büyükşehir'den “Sosyal Kafe” hamlesi
Türkiye-Sudan ilişkilerinde yeni dönem
Bakan Şimşek: Kripto ve finansal inovasyon yeni riskler doğuruyor
İstanbul’da suç örgütüne operasyon: 8 gözaltı
Bursa Nilüfer’de çifte açılış
Sakarya’da Meslek Komiteleri buluştu
Başkentli gençler Gençlik Kampı’nda buluştu
Kırgızistan’dan BM Güvenlik Konseyi İçin Destek Çağrısı: “Uluslararası Hukuk Güçlendirilmeli”
Eskişehir’de muhtarlara yangın eğitimi

Bilecik'te Vali Sözer’den çocuklara anlamlı ziyaret

İzmir Büyükşehir: Süreçler hukuka uygun

Bursa Büyükşehir, Bakan Kurum'da müjdeli haber bekliyor

Yeni tip çıkarma gemisinde ikinci teslimat... Ç-160 Deniz Kuvvetleri envanterinde

Türkiye Mavi Bayrak’ta dünya üçüncülüğünü korudu... 2026’da 654 tesis sertifikalandı

BUSKİ'nin 2025 Faaliyet Raporu'na Meclis’ten onay

  • Perşembe 19 ° / 12.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 18.5 ° / 14.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 34 24 5 5 47 77
2.FENERBAHÇE A.Ş. 34 21 2 11 40 74
3.TRABZONSPOR A.Ş. 34 20 5 9 22 69
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 34 17 8 9 19 60
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 34 16 9 9 23 57
6.GÖZTEPE A.Ş. 34 14 7 13 10 55
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 34 13 9 12 1 51
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 34 10 13 11 -6 41
9.TÜMOSAN KONYASPOR 34 10 14 10 -7 40
10.KOCAELİSPOR 34 9 15 10 -12 37
11.CORENDON ALANYASPOR 34 7 11 16 0 37
12.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 34 9 15 10 -15 37
13.KASIMPAŞA A.Ş. 34 8 15 11 -16 35
14.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 34 9 18 7 -11 34
15.İKAS EYÜPSPOR 34 8 17 9 -15 33
16.HESAP.COM ANTALYASPOR 34 8 18 8 -22 32
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 34 6 16 12 -35 30
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 34 8 20 6 -23 30