YAŞAM 5.05.2026 14:48:53 0
Trabzon

Trabzon'da enerji üretimi yatırımları sürüyor

Trabzon'da enerji üretimi yatırımları sürüyor


Trabzon Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğü, HES ve GES yatırımlarıyla bugüne kadar 181 milyon TL gelir elde etti. Enerjide tam bağımsızlık hedeflediklerini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Enerji yatırımlarımızla sürdürülebilir bir gelecek inşa ediyoruz” dedi.

TRABZON (İGFA) - Trabzon Büyükşehir Belediyesi bağlı kuruluşu Trabzon İçme suyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TİSKİ) şehre kazandırdığı altyapı yatırımlarının yanı sıra yenilikçi projelere de imza atıyor.

Daha önce Esiroğlu ve Araklı hidroelektrik santrallerini devreye alan TİSKİ Genel Müdürlüğü, Arsin İçme Suyu Arıtma Tesisi bünyesindeki HES projesini de tamamladı.

DOĞA DOSTU TESİS

Çevreci bir yaklaşımla geliştirilen tesis, mevcut içme suyu iletim hatları üzerine kurularak ilave bir çevresel yük oluşturmadan enerji üretimi sağlıyor.

İletim hatlarındaki potansiyel enerji, basınç kırıcı ya da maslak kullanılmadan doğrudan türbinler aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Bu sayede hem enerji kaybı önleniyor hem de sürdürülebilir bir üretim modeli ortaya konuluyor.

YILLIK 5 MİLYON TL GELİR

Arsin Güneyce Mahallesi’nde faaliyete başlayan tesisten kurumun yıllık yaklaşık 5 milyon TL ek gelir elde etmesi bekleniyor. Halihazırda aktif olan Esiroğlu ve Araklı HES tesislerinde bugüne kadar toplam 57 milyon 509 bin kWh elektrik üretimi gerçekleştirilirken, bu üretim kurumun enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 44’ünü karşıladı. Enerji üretiminden bugüne kadar elde edilen toplam gelir ise 181 milyon 215 bin TL oldu.

YENİ TESİSLER GELİYOR

Planlanan yeni mikro HES ve GES projeleri de hayata geçirilince TİSKİ'nin yıllık yaklaşık 18,6 milyon TL ek gelir sağlaması hedefleniyor. Arsin 2 Nolu HES 2027’de işletmeye alınacak. İçme suyu arıtma tesislerinin çatılarına kurulacak 4 adet Güneş Enerjisi Santrali projesi mevcut. Akoluk İçme Suyu Arıtma Tesisine kurulacak GES’in ihalesi yapıldı. Tüm enerji yatırımları tamamlandığında TİSKİ'nin enerji maliyetlerinin yüzde 100’nün bu tesislerden karşılanması bekleniyor.

HEDEF: TAM BAĞIMSIZLIK

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Enerji artık sadece bir ihtiyaç değil, aynı zamanda stratejik bir güçtür. Biz TİSKİ olarak bu gücü yöneten, üreten ve geleceğe taşıyan bir kurum olma yolunda ilerliyoruz. Bugün ihtiyacımızın önemli bir kısmını kendi kaynaklarımızla karşılıyoruz. Yarın ise hedefimiz çok daha net: Enerjide tam bağımsızlık. Tüm enerji yatırımlarımızla sürdürülebilir bir gelecek inşa ediyoruz” dedi.



“Mukadderat” Bursa Altın Çınar'da ses getirdi
İstanbul’da 1 milyondan fazla sentetik hap ele geçirildi
TBB Başkanı Vahap Seçer’den Kütahya'ya ziyaret
BTSO Etiyopya’da en büyük organizasyonunu gerçekleştirdi
İzmit'ten sağlıklı yaşam yürüyüşünde annelere anlamlı jest
Gölcüklü gençlerin doğa projesine Kocaeli Büyükşehir imzası
İzmit Yahya Kaptan’da Hıdırellez coşkusu
Bursa'da Atatürk Spor Salonu hızla yükseliyor... Tarihi salonda çatı işlemleri başladı
Kocaeli'de annelere özel merkez, özel günde açılıyor
İzmir'de 3. Yaş Üniversiteleri gençlik enerjisi yayıyor
Ağrı'da 15. Kurumlar Arası Futbol Ligi’nin ana sponsoru belli oldu
Kırmızı bültenli 48 suçlu Türkiye’ye getirildi
BUSİAD'da Ekonomi Değerlendirmesi: Riskler ve fırsatlar bir arada
BUSİAD: Türkiye riskler kadar büyük fırsatlarla da karşı karşıya
İzmit'te gazilere vefa ziyaretleri sürüyor
Kocaeli’nde çöp ev dramı sona erdi
Bursa Nilüfer’de 'fide bizden, ürün sizden' ilgisi
Gümrük Muhafaza’dan kaçakçılığa büyük darbe!

“Mukadderat” Bursa Altın Çınar'da ses getirdi

İstanbul’da 1 milyondan fazla sentetik hap ele geçirildi

TBB Başkanı Vahap Seçer’den Kütahya'ya ziyaret

BTSO Etiyopya’da en büyük organizasyonunu gerçekleştirdi

İzmit'ten sağlıklı yaşam yürüyüşünde annelere anlamlı jest

Gölcüklü gençlerin doğa projesine Kocaeli Büyükşehir imzası

  • Cuma 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 26 ° / 13.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 23.2 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 32 23 4 5 46 74
2.FENERBAHÇE A.Ş. 32 20 2 10 37 70
3.TRABZONSPOR A.Ş. 32 19 4 9 24 66
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 32 17 7 8 20 59
5.GÖZTEPE A.Ş. 32 13 6 13 12 52
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 32 14 9 9 19 51
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 32 12 8 12 1 48
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 32 10 12 10 -2 40
9.TÜMOSAN KONYASPOR 32 10 12 10 -3 40
10.KOCAELİSPOR 32 9 13 10 -10 37
11.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 32 9 13 10 -13 37
12.CORENDON ALANYASPOR 32 6 10 16 -1 34
13.KASIMPAŞA A.Ş. 32 7 14 11 -16 32
14.İKAS EYÜPSPOR 32 7 17 8 -19 29
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 32 7 17 8 -21 29
16.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 32 7 18 7 -15 28
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 32 5 15 12 -34 27
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 32 6 20 6 -25 24