GÜNDEM 21.05.2025 15:35:06 0
Ticaret

Ticaret'ten sentetik iplik ithalatına damping soruşturması

Ticaret'ten sentetik iplik ithalatına damping soruşturması


Ticaret Bakanlığı, Çin, Endonezya, Hindistan, Malezya, Pakistan, Tayland ve Vietnam menşeli sentetik ve suni iplik ithalatına yönelik dampinge karşı nihai gözden geçirme soruşturması (NGGS) başlattı. Mevcut önlemler soruşturma süresince devam edecek.

ANKARA (İGFA) - Ticaret Bakanlığı, yerli üreticilerin başvurusu üzerine, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Hindistan, Malezya, Pakistan, Tayland ve Vietnam menşeli “sentetik veya suni devamsız liflerden iplikler (kesik elyaf ipliği)” ithalatına yönelik dampinge karşı nihai gözden geçirme soruşturması (NGGS) açtı.

Bakırlar Tekstil, Karan Tekstil, Kıvanç Tekstil, Kipaş Mensucat, Merinos Halı, Oğuz Tekstil ve Şireci Tekstil tarafından yapılan, Adana Mensucat, Balsuyu Mensucat, Bossa, MEM Tekstil ve Zeki Mensucat tarafından desteklenen başvuruda, mevcut önlemlerin kaldırılması durumunda damping ve zararın devam edeceği veya yeniden ortaya çıkacağı belirtildi.

Bakanlık, başvuruda sunulan delillerin soruşturmayı haklı kıldığını değerlendirdi.

MEVCUT DAMPİNGE KARŞI ÖNLEMLER

Çin, Endonezya, Hindistan: 2009’da başlatılan önlemlerle, kg başına 0,29-0,80 ABD doları arasında değişen damping önlemleri uygulanıyor. 2015 ve 2020’deki NGGS’lerle bu önlemler aynen devam etti.

Malezya, Pakistan, Tayland, Vietnam: 2014’te CIF bedelin %6,62-26,25 arasında değişen oranlarda önlem alındı. 2020 NGGS’siyle önlemler sürdürüldü.

Endonezya (Özel Firmalar): PT Elegant Textile ve PT Sunrise Bumi için 2020’de %3,62-5,03 oranında önlem getirildi.

Soruşturma, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun ve Yönetmelik çerçevesinde yürütülüyor. İlgili taraflar, soruşturma açılış bildiriminden itibaren 37 gün içinde soru formlarını yanıtlayabilir. Çin ve Vietnam’daki üreticiler, piyasa ekonomisi koşullarını ispatlarsa normal değer tespitinde Türkiye emsal ülke olarak kullanılacak. Mevcut dampinge karşı önlemler, soruşturma sonuçlanana kadar yürürlükte kalacak.

Bakanlık İthalat Genel Müdürlüğü Damping ve Sübvansiyon Dairesi tarafından yürütülen soruşturma bilgileri, Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesinde erişime açılırken, konuyla ilgili hazırlanan tebliğ ise bugünkü Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.



2025 Yılı Ocak-Temmuz Dönemi İlk 7 Ayda 23 İlimizin İhracatı 1 Milyar Dolar Barajını Geçti 50 İlimizde İhracatta Artış Gerçekleşti
3 KİLOMETRELİK SPOR HATTI
İZMİT BELEDİYESİNDEN LİYAKAT ODAKLI ŞOFÖR ALIMI: 102 ADAY UYGULAMA SINAVINA KATILDI
SICAK HAVA BALONLARI DÜNYAYA AÇILDI
MÜSİAD İzmir'den Doğu'ya gönül ve yatırım köprüsü
21 takım BAL'dan çekildi!
Çayırova’da geleceğin basketbolcuları seçildi
Türkiye'nin dış finansman açığı derinleşti!
Sürdürülebilir ulaşımda yeşil vizyon
TATLISU TESİSLERİMİZDE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ
3. KADIN VE ÇOCUK FESTİVALİ RENKLİ GÖRÜNTÜLERLE DEVAM EDİYOR
Foçalı yazarlar tarihi kalede buluştu
Konya Meram'da kafeler sokağına 'emniyet'li nokta
Ağrı'da dolmuş ücretlerine zam tepkisi
Yeşil Vatan İçin Seferberlik: Adıyaman’da Jandarma Ekipleri Orman Yangınını Söndürme ve Soğutma Çalışmalarına Destekte Bulundu
Konya’da görsel kirliliğe son: Totem ve tabelalar kaldırılıyor
Mersin Büyükşehir’den onkoloji hastalarına ücretsiz ulaşım desteği
Denizli’de yaz spor kurslarına rekor ilgi
2025 Yılı Ocak-Temmuz Dönemi İlk 7 Ayda 23 İlimizin İhracatı 1 Milyar Dolar Barajını Geçti 50 İlimizde İhracatta Artış Gerçekleşti
3 KİLOMETRELİK SPOR HATTI

3 KİLOMETRELİK SPOR HATTI

İZMİT BELEDİYESİNDEN LİYAKAT ODAKLI ŞOFÖR ALIMI: 102 ADAY UYGULAMA SINAVINA KATILDI

SICAK HAVA BALONLARI DÜNYAYA AÇILDI

MÜSİAD İzmir'den Doğu'ya gönül ve yatırım köprüsü

21 takım BAL'dan çekildi!

Çayırova’da geleceğin basketbolcuları seçildi

  • Salı 32.3 ° / 14.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 32.3 ° / 14.6 ° Güneşli
  • Perşembe 33.5 ° / 15.4 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
2.Galatasaray 2 2 0 0 6 6
3.Antalyaspor 2 2 0 0 2 6
4.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
5.Göztepe 2 1 0 1 3 4
6.Beşiktaş 1 1 0 0 1 3
7.Trabzonspor 1 1 0 0 1 3
8.Kayserispor 1 0 0 1 0 1
9.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
10.Alanyaspor 1 0 0 1 0 1
11.Fenerbahçe 1 0 0 1 0 1
12.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
13.Kasımpaşa 1 0 1 0 -1 0
14.Gençlerbirliği 2 0 2 0 -2 0
15.Kocaelispor 2 0 2 0 -2 0
16.Fatih Karagümrük 1 0 1 0 -3 0
17.Eyüpspor 2 0 2 0 -4 0
18.Gazişehir Gaziantep 2 0 2 0 -6 0