GÜNDEM 26.10.2026 18:42:03 0
Soğuk hava değil, kapalı alanlar hasta ediyor

Soğuk hava değil, kapalı alanlar hasta ediyor

Soğuk hava değil, kapalı alanlar hasta ediyor

Reklam

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, sonbaharda artan solunum yolu enfeksiyonlarına karşı; el hijyeni, ortam havalandırması, sağlıklı beslenme, uyku, düzenli aşı takvimi ve hasta çocukların evde dinlendirilmesi gibi 6 temel önlemin önemini vurguladı.

İSTANBUL (İGFA) - Sonbaharla birlikte sadece havalar değil, çocukların günlük yaşamı da değişiyor. Kapalı ve kalabalık ortamlarda geçirilen sürenin artması ile ortak kullanılan alanlar, özellikle solunum yolu enfeksiyonlarının daha kolay yayılmasına zemin hazırlıyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bu dönemde çocuklarda burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, boğaz ağrısı, ateş, halsizlik ve iştahsızlık gibi yakınmaları daha sık görüldüğüne dikkati çekerk, "Influenza, RSV ve diğer solunum yolu virüsleri benzer belirtilerle başlayabiliyor; özellikle küçük çocuklarda hastalığın seyri yaşa ve eşlik eden risk faktörlerine göre değişebiliyor” diyerek çocukları enfeksiyonlardan korumanın yollarına ilişkin önerilerde bulundu.

Dr. Kurt, el hijyenini alışkanlığa dönüştürmenin önemine vurgu yaptı.

En temel önlemlerden birinin, ‘doğru zamanda, doğru el hijyeni’ sağlamak olduğunu vurgulayan Dr. Çiğdem Kurt, "Çocuklara özellikle eve geldiklerinde, yemeklerden önce, tuvaletten sonra ve burunlarını silme, öksürme, hapşırma durumunda ellerini yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Sabun ve suyla yaklaşık 20 saniye el yıkamak yeterlidir. Su ve sabunun bulunmadığı, bazı zorunlu durumlarda en az yüzde 60 alkol içeren el antiseptikleri kullanılabilir ancak küçük çocuklarda yetişkin gözetiminde kullanılmalıdır" dedi.

KAPALI ALANLARI DÜZENLİ HAVALANDIRMAK

Enfeksiyonlardan korunmada, özellikle sınıfların ve evlerin uygun aralıklarla havalandırılması, mümkün olduğunda açık havada zaman geçirilmesi çok önemli olduğunu belirten Dr. Kurt, "Soğuk hava çocuğu ‘hasta eden’ unsur değildir. Aksine, sonbahar ve kış aylarında insanların daha fazla kapalı alanlarda ve birbirleriyle yakın zaman geçirmesi bulaşmayı kolaylaştırır. Çocuğun ateşi, kusma, ishal gibi bulaştırıcılığı artırabilecek belirtileri varsa ya da genel durumu giderek kötüleşiyorsa evde dinlendirilmesi hem kendi iyileşmesi hem de diğer çocukların korunması açısından oldukça önemlidir" diye konuştu.

BESLENME, UYKU VE FİZİKSEL AKTİVİTESİNE DİKKAT ETMEK

Bu arada enfeksiyon mevsimi başladığında ailelerin en çok “Bağışıklığını güçlendirmek için ne verebilirim?” sorusunu yönelttiklerini belirten Dr. Kurt, şunları kaydetti:

“Çocuğun yaşına uygun ve dengeli beslenmesi, yeterli uyuması, düzenli fiziksel aktivite yapması ve günlük yaşamında açık havaya yer verilmesi genel sağlığın temelidir. Eksiklik saptanmadan gelişigüzel vitamin ve mineral takviyesi kullanmak yerine çocuğun beslenme düzeninin ve bireysel gereksinimlerinin değerlendirilmesi doğru yaklaşımdır. Burada hedef ‘hiç hastalanmayan çocuk’ yaratmak değil, hastalıklarla baş edebilecek sağlıklı bir çocukluk zemini oluşturmaktır.”



Türk sineması için yapım desteği arttı
Türk sineması için yapım desteği arttı
Ankara Barosu’nda fiziki büro kura başvuruları başladı
15 bin 468 gence 1,7 milyar liralık destek
Marmara Denizi’nde deniz çayırları pinalara yakın mercek
Ulusal Staj Programı 2027 başvuruları için son gün 14 Aralık
Soğuk hava değil, kapalı alanlar hasta ediyor
Korkut Ata, yeniden İstanbul'a dönüyor
Mardin Kültür Yolu'nun finali Fatma Turgut'tan
CHP ile Yeni Parti arasında aidat tartışması! CHP’li Öztrak: Para CHP'nin parasıdır
Chervon, Parker Wesley Clary’yi Güney Bölgesi Saha Satış Direktörü olarak atadı
TBMM’de 2027 yılı bütçe maratonu başlıyor
MEB'den o sınavlarla ilgili sıkça sorulan soruları yanıtladı
Bursa’da dev yatırım hizmette... Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi hasta kabulüne başladı
Palamutla ilgili en çok neyi merak ettik?
E-ticarette 4,5 trilyon liralık hacim
Chervon, Joel Petersheim’ı ABD OPE Ticari Operasyonları Son Kullanıcı Araştırma ve Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak atadı
Bursa Büyükşehir’den Yenişehirli çiftçiye can suyu
Eskişehir’de su yüklemede yeni dönem başladı

Türk sineması için yapım desteği arttı

Ankara Barosu’nda fiziki büro kura başvuruları başladı

15 bin 468 gence 1,7 milyar liralık destek

Marmara Denizi’nde deniz çayırları pinalara yakın mercek

Ulusal Staj Programı 2027 başvuruları için son gün 14 Aralık

Soğuk hava değil, kapalı alanlar hasta ediyor

  • Pazartesi 21.2 ° / 11 ° Çok bulutlu
  • Salı 15.8 ° / 11.6 ° Hafif sağnak yağışlı
  • Çarşamba 16.4 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 9 6 1 2 10 20
2.GALATASARAY A.Ş. 8 6 1 1 6 19
3.FENERBAHÇE A.Ş. 8 5 2 1 16 16
4.TRABZONSPOR A.Ş. 8 5 2 1 13 16
5.KASIMPAŞA A.Ş. 9 4 1 4 4 16
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 8 5 3 0 6 15
7.KOCAELİSPOR 9 5 4 0 2 15
8.ERZURUMSPOR FK 9 4 3 2 -4 14
9.ARCA ÇORUM FK 9 4 4 1 3 13
10.GÖZTEPE A.Ş. 9 3 3 3 3 12
11.CORENDON ALANYASPOR 9 3 3 3 -2 12
12.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 8 3 3 2 0 11
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 8 3 4 1 -3 10
14.TÜMOSAN KONYASPOR 9 2 5 2 -3 8
15.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 9 2 5 2 -6 8
16.GENÇLERBİRLİĞİ 9 2 5 2 -11 8
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 9 1 7 1 -13 4
18.EYÜPSPOR 9 1 8 0 -21 3