GÜNDEM 5.06.2025 18:43:23 0

''Sağlıklı çevre için doğa karşıtı politikalar son bulsun''

''Sağlıklı çevre için doğa karşıtı politikalar son bulsun''


TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle açıklama yaptı.

BURSA (İGFA) - Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin açıklamasında, “Doğal değerlerini hızla yitiren ülkemizde; merkezi ve yerel yönetimler tarafından yirmi yılı aşkın süredir uygulanan sermaye ve yatırım öncelikli kentleşme politikaları; mevzuat değişiklikleri, yatırım kararları, çevre düzeni ve bütünleşik kıyı planları, doğal sit alanlarının derecelerinde getirilen düzenlemeler, çevresel etki değerlendirmesinde getirilen muafiyetler yoluyla koruma mevzuatında var olan hukuki güvenceler ortadan kaldırılmıştır.

Doğal, tarihi ve kültürel varlıkların kamusal nitelikleri ortadan kaldırılarak yatırım alanlarına dönüştürülmüş; yapılaşmaya açılmıştır” dendi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Mimarlar Odası Bursa Şubesi 20. Dönem Yönetim Kurulu’nun açıklaması'nda “Bu dönemde Çevre Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Mesire Yerleri, Sulak Alanların Korunması, Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Kıyı Yönetmeliği’nde getirilen yeni düzenlemelerle çevre karşıtı uygulamalar sistemli ve kurumsal hale getirilmiştir.

Kamusal denetim görevleri Çevre Ajansı gibi kurumlara devredilerek kıyılar ve sahillerde işletme hakkı sermayeye aktarılmış; eko turizm adı altında düzenlenen çevre düzeni planlarıyla, orman ve tarım alanlarında yapılaşma artırılmış, mesire yerlerinin nitelikleri değiştirilerek orman ekosistemleri turizm, maden ve enerji sektörünün yeni rant alanı haline getirilmiştir.

Yakın dönemde TBMM’ a sunulan İklim Kanunu Teklifinde ise; iklim politikalarının geliştirilmesine; sera gazı salınımlarının azaltılmasına, tarımsal üretimin desteklenmesine, madencilik ve yapılaşma baskısının ortadan kaldırılmasına yerine piyasa ve sermaye odaklı karbon ticaretinin meşrulaştırılmasına yönelik düzenlemeler gündeme getirilmiştir. Bu durum, doğal ve yapılı çevre üzerinden sağlanacak gelirlerin artırılabilmesi için, yakın gelecekte kentsel ve kırsal alanlarda yaşanacak çevre tahribatının boyutlarını tariflemektedir.

Herkes, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Devlet, bu hakkı korumak, çevreyi geliştirmek, korumak ve kirlenmesini önlemekle yükümlüdür.

Çevre ve doğa tahribatının olumsuz etkilerine ancak, ülkemizin sahip olduğu doğal kaynakların korunması, bu kaynakların tüm yurttaşlarca eşit kullanılabilmesi ve kamu yararını gözeten çevre politikalarının oluşturulması yoluyla karşı koymak mümkün olacaktır.

Bu bağlamda; çevre karşıtı yatırım ve plan kararlarının ivedilikle durdurulması; bilimsel şehircilik ve planlama ilkelerine bağlı kamusal politikaların hayata geçirilmesi zorunludur.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi olarak; tüm meslektaşlarımızın ve yurttaşlarımızın Dünya Çevre Günü’nü kutluyor; sağlıklı ve güvenli yaşam çevrelerinin oluşturulması için, doğal ve kültürel çevremizin korunması amacıyla verdiğimiz mücadeleye devam etmekte kararlı olduğumuzu önemle vurguluyoruz.”ifadelerine yer verildi.



TEKNOFEST 2026, Şanlıurfa'da Düzenlenecek TEKNOFEST'in 2026 yılında Şanlıurfa'da yapılacağı resmen açıklandı. Belediye Başkanı, kentin tarihsel ve bilimsel birikimine vurgu yaparak, hazırlıkların titizlikle sürdürüldüğünü belirtti.
Mudanya, Bursa Büyükşehir'in Yatırımlarıyla Örnek Kıyı Kenti Olma Yolunda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 'Başkan Burada' projesi kapsamında Mudanya'da incelemelerde bulundu. İlçede altyapıdan sahil düzenlemesine, tarım desteklerinden ulaşım projelerine kadar birçok yatırımın devam ett
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı'nın Çalışma Yönetmeliği Yayımlandı Belediyenin İşletme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı'nın görev, yetki ve çalışma esaslarını düzenleyen yönetmelik, vatandaşların erişimine açıldı. İlgili dokümana belediyenin resmi internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2,13 Milyar Euroluk Yeşil Şehir Eylem Planı'nı Meclise Sundu Bursa, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Yeşil Şehirler Programı'na dahil oldu. 5 yıllık plan kapsamında 8 sektörde 2,13 milyar euroluk yatırım ve yıllık 663 bin ton karbondioksit eş değer sera gazı azaltımı hedefleniyor.
Bursa'da Yeni Yıl Coşkusu 19 Gün Sürecek Bursa Büyükşehir Belediyesi, Millet Bahçesi Kültürpark'ta oluşturduğu 'Yeni Yıl Meydanı' ile 13-31 Aralık tarihleri arasında buz pistinden konserlere, atölyelerden sokak lezzetlerine kadar birçok etkinlik düzenleyecek.
  • Cumartesi 12.6 ° / 4.2 ° false
  • Pazar 12 ° / 2.6 ° Güneşli
  • Pazartesi 9.7 ° / 2.1 ° false

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8