YAŞAM 9.06.2025 12:14:02 0
İzmir’in Köy Tiyatroları hayatları değiştirdi... Kırsalda sanatla yeniden doğuş

İzmir’in Köy Tiyatroları hayatları değiştirdi... Kırsalda sanatla yeniden doğuş

İzmir’in Köy Tiyatroları hayatları değiştirdi... Kırsalda sanatla yeniden doğuş


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Köy Tiyatroları projesi, kırsalda yaşayanların hayatını tiyatroyla dönüştürüyor; kahvehanede sahne alan kadınlar, tarladan provaya koşan çiftçiler ve kanseri yenen oyuncular, sanatın iyileştirici gücünü sergiliyor.

İZMİR (İGFA) - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek kurduğu Köy Tiyatroları birimi, kırsal bölgelerde yaşayan yurttaşları sanatla buluşturarak hem oyuncuların hem de izleyicilerin hayatlarını değiştiriyor.

Çoğunlukla orta yaş üstü kadınlardan oluşan tiyatro ekipleri, aldıkları eğitimlerle özgüven kazanıp sahneye çıkıyor; toplumsal tabuları yıkıyor, içe kapanık yaşamları canlandırıyor.

Tarlada çapa sallayanlar, hayvancılıkla uğraşanlar ve kanseri tiyatroyla yenenler, İzmir’in köylerinden tüm Türkiye’ye sanat ve umut mesajı veriyor.

KAHVEHANEDEN SAHNEYE UZANAN YOL

Ulamış Köy Tiyatrosu’nun 76 yaşındaki oyuncusu Ayşe Duruk, “Eskiden kahvenin önünden geçmeye çekinirdik, şimdi kahvede oyun oynuyoruz,” diyerek tiyatronun hayatını nasıl değiştirdiğini anlatıyor.

Tarım ve hayvancılıkla geçinen Duruk, “Tiyatro eğitimine başta ‘yapamam’ dedim, ama şimdi bastonumla sahnedeyim. Turnelere katıldım, şehirler gördüm. Üç kuşak tiyatro oynuyoruz, bu hayal bile edilemezdi” dedi.

Aynı köyden 49 yaşındaki Aslı Esenli ise çocukluk hayalini gerçekleştirdiğini belirterek, “Hayvanlarımı besleyip provalara koşuyorum. Pazarcılık, hayvancılık, tiyatroculuk… Tiyatroda mutluyum, hedefimiz Avrupa’ya açılmak!” diye konuştu.

TARLADAN SAHNEYE, KANSERDEN İYİLEŞMEYE

Çiftçilik yaparken tiyatroya katılan Ödemiş’ten 60 yaşındaki Fatma Gider de, “Tarlada yorgunluktan yemek yiyemediğim olur, ama tiyatro varsa her şeyi bırakıp koşuyorum. Çevremiz ‘Koskoca kadınlar, ne işiniz var?’ dedi, ama şimdi gururla tiyatrocuyum diyorum.” dedi.

86 YAŞINDA GENÇLİK AŞISI

Ürkmez Kadın Tiyatrosu’nun 86 yaşındaki oyuncusu Müjgan Hasdemir, tiyatronun kendisine “gençlik aşısı” olduğunu belirtti.

Tiyatroyla tanışmadan önce hasta gibi kalktığını ifade eden Hasdemir, "Şimdi koşarak sahneye gidiyorum. Yedi oyunda oynadım, torunlarım gururla bahsediyor. Evde kalsam belki hayatta olmazdım" dedi.

Ürkmez Kadın Tiyatrosu’ndan 60 yaşındaki Gülay Erdoğan, kanseri tiyatroyla atlattığını belirterek, “Hastanede doktor, sahnede Başkanımız Dr. Cemil Tugay beni iyileştirdi. Dün ilacımı aldım, Ödemiş’te oyun oynadım, bugün sahnedeyim” dedi.

Ekibin tek erkek oyuncusu 81 yaşındaki Tezcan Alkurt ise, cilt kanserini tiyatroyla yendiğini söyleyerek, “Sahnede hastalığımı unutuyorum. Kadınların sorunlarını anlatan bu tiyatro, benim çocukluk aşkım. Dr. Cemil Tugay’a teşekkür ediyorum" diye konuştu.

24 BİN SEYİRCİ, ÖDÜLLÜ BAŞARI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Tiyatroları Genel Sanat Koordinatörü Vedat Murat Güzel, projenin 10 köyde 200 katılımcıyla büyüdüğünü ve 200’e yakın gösteriyle 24 bin seyirciye ulaştığını anlattı.

“Kırsalda sanata erişimi zor olan insanlara tiyatroyla dokunduk" diyen Güzel, "Örf ve geleneklerini sahneye taşıyan, çoğunlukla kadınlardan oluşan oyuncularımız, doğallıklarıyla izleyiciyi büyülüyor. Ödüller aldık, ama asıl ödül, bu insanların değişen hayatları” dedi.



Denizli Büyükşehir Meclisi Aralık Ayı Gündemi Açıklandı
Denizli Büyükşehir Belediyesi 2026 Yılı Konaklama Hizmeti İçin İhale Açtı
Denizli Kitap Fuarı, 10 Günlük Kültür Şöleninin Ardından Sona Erdi
Denizli'de 'Kültürler Buluşuyor - Urfa Sıra Gecesi' Düzenlenecek
Yeni yıl herkese şanslı gelsin 
Şuhut'ta Özel Minik Eller Gündüz Bakımevi Açıldı
Kütahya'da DMD Hastası Minik Metehan İçin Yardım Kermesi Düzenlendi
Denizli Büyükşehir Belediyesi, STK ve Kitle Örgütleri Temsilcileriyle Buluştu
Kütahya'da Emniyet ve Jandarma'ya 78 Yeni Araç Teslim Edildi
Kütahya'da Sahipsiz Hayvanların Korunması İçin Stratejik Planlar Görüşüldü
Karabük Belediyesi'nden Vatandaşlara 'Sevgi ve Saygı' Çağrısı
MUSTAFAKEMALPAŞA’DA OFF-ROAD FESTİVALİ NEFES KESTİ
BAŞKAN ŞÜKRÜ ERDEM’DEN MEVLÂNA HAFTASI MESAJI
Kepez Belediye Başkanı Kocagöz, Anteks Grubu Çalışanlarıyla Buluştu
Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkının 91. Yılı Kepez'de Panel ile Kutlandı
Kepez'de 14 Bin 497 Metrekarelik Hayvan Barınağı İnşa Ediliyor
Kepez Belediye Başkanı Kocagöz: 'Esnaf, Şehrin En Önemli Dinamiğidir'
Keçiören Belediyesi Personeline Taşınmaz Mal Yönetimi Eğitimi Verildi

Denizli Büyükşehir Meclisi Aralık Ayı Gündemi Açıklandı

Denizli Büyükşehir Belediyesi 2026 Yılı Konaklama Hizmeti İçin İhale Açtı

Denizli Kitap Fuarı, 10 Günlük Kültür Şöleninin Ardından Sona Erdi

Denizli'de 'Kültürler Buluşuyor - Urfa Sıra Gecesi' Düzenlenecek

Yeni yıl herkese şanslı gelsin 

Şuhut'ta Özel Minik Eller Gündüz Bakımevi Açıldı

  • Salı 9.2 ° / 3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 10 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 13.5 ° / 5.2 ° false

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
14.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
15.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8