GÜNDEM 4.06.2025 15:56:36 0
Hamzadere

Hamzadere'de 30 yıllık susuzluk bekleyişi sürüyor!

Hamzadere'de 30 yıllık susuzluk bekleyişi sürüyor!


DSİ Emekli Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Erkin, Hamzadere Sulama Projesi’nde yamaç arazilerin hâlâ sulanamadığını belirterek, enerji maliyetlerine çözüm ve tarımsal üretim planlaması için acil adım çağrısında bulundu.

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) - Keşan-Enez hattındaki Hamzadere Sulama Projesi, 1994’te temeli atıldığından beri yamaç arazileri suya kavuşturamadı.

DSİ Emekli Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Erkin, projenin yüzde 60’ını oluşturan 140 bin dekarlık yamaç arazilerinin susuzluğunun devam ettiğini, bu durumun çiftçileri mağdur ettiğini ifade etti.

YAMAÇ ARAZİLER SUYA ULAŞAMIYOR

İzzetiye, Siğilli, Kılıçköy, Karahisar, Orhaniye, Barağı, Akhoca ile Boztepe, Akçeşme, Yeniceçiftlik, Türkmen, Yapıldak, Gündüzler ve Kocahıdır köylerinin yamaç arazileri, sulama sahasının büyük kısmını oluşturmasına rağmen hâlâ susuz olduğunu belirten Erkin, "Şu an sadece 100 bin dekarlık taban arazi sulanabiliyor. 60 bin dekarlık yamaç arazisine bu yıl su verilmesi planlanırken, kalan 80 bin dekar için bir-iki yıl daha beklenmesi öngörülüyor. Projenin başlangıcında çeltik dışı ürünlerin teşviki hedeflenmiş, ancak sadece taban arazilerde çeltik üretimi yapılabiliyor. Ayçiçeği, fasulye, soğan ve yem bitkileri gibi daha az su isteyen ürünler, artan enerji maliyetleri nedeniyle sulanamıyor" dedi.

ENERJİ MALİYETLERİ TARIMI TEHDİT EDİYOR

Müdür Yardımcısı Erkin, sulama için kullanılan elektriğin en az yüzde 50’sinin devlet tarafından sübvanse edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, pompa istasyonlarının enerji ihtiyacının güneş ve rüzgar enerjisiyle karşılanması önerisinde bulunan bu sistemlerin DSİ tarafından kurularak uzun vadeli ödeme planlarıyla çiftçilere devredilmesi gerektiğini belirten Erkin, işlevini yitiren sulama birliklerinin DSİ kontrolüne geçmesi gerektiğini savundu. Söz konusu adımın sistem verimliliğini artıracağını ifade eden Erkin, Hamzadere Sulama Planı’nda öngörülen bitki desenine uygun bir tarım organizasyonu kurulmasını önerdi.

ÜRETİM OSB’LERLE DESTEKLENMELİ

Keşan ve İpsala’daki Organize Sanayi Bölgeleri’nde tarım ürünlerinin işlenebileceği bir sistem kurulmazsa, yatırımların ve emeklerin boşa gideceğini belirten Erkin, “Aksi takdirde bu kadar masraf heba olacak, üreticiler üzülecek” uyarısında bulundu.



Keçiören’de üniversiteli Trabzonsporlulardan coşkulu horon festivali
Konya'da Altın Dokunuşlar festivali
Bursa İnegöl'de 'engelsiz' yerli malı
Kütahya'da arıtılan su tarıma kazandırılacak
6 milyar TL'lik 'evde bakım'lar hesaplarda
Bornova’da "Kadınların İnsan Hakları" için güçlü adım
Bursa Osmangazi’de Muay Thai rüzgarı
KOÜ'lü öğrenciler Büyükşehir'in projesini inceledi
Çekişmeli boşanma davalarında en çok merak edilenler... Av. Ataol Ertuğrul Gürlek yanıtladı
Çayırovalı çocuklar, Kudüs Macerası etkinliğinde buluştu
İzmir Bornova'da gece mesaisi
Malatya Arguvan'da MASKİ'den 114,6 milyon TL'lik altyapı yatırımı
Batı Trakya’dan Kocaeli’ye arıcılık deneyimi ziyareti
Bursa Nilüfer’de 'Ustalara Saygı' konseri
SEDDK'dan üç önemli düzenleme... Sigorta sektöründe finansal raporlama kuralları 2027'ye ertelendi
Kartepe'ye yeni ulaşımın ilk adımı atıldı
Yığılca yolu krizi büyüyor!
Siirt'te Asfalt ve Parke Taşı Bakım Çalışmaları Hızlandı

Keçiören’de üniversiteli Trabzonsporlulardan coşkulu horon festivali

Konya'da Altın Dokunuşlar festivali

Bursa İnegöl'de 'engelsiz' yerli malı

Kütahya'da arıtılan su tarıma kazandırılacak

6 milyar TL'lik 'evde bakım'lar hesaplarda

Bornova’da "Kadınların İnsan Hakları" için güçlü adım

  • Pazartesi 9.7 ° / 2.1 ° false
  • Salı 12.7 ° / 2.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 12.2 ° / 2 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9