EKONOMİ 9.07.2026 11:12:28 0
Egeli deri ihracatçıları yüksek gelirli yeni pazarlara odaklanacak

Egeli deri ihracatçıları yüksek gelirli yeni pazarlara odaklanacak

Egeli deri ihracatçıları yüksek gelirli yeni pazarlara odaklanacak


Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (EDMİB), 2026 yılının ilk yarısında 73,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, yüksek katma değerli üretim ve alım gücü yüksek ülkelere yönelik yeni pazar stratejisini öncelikli hedef olarak belirledi.

İZMİR (İGFA) - Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Gündoğdu, Ege Bölgesi'nin deri ve deri mamulleri ihracatının yüzde 65'ini Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğini, kilogram başına ihracat değerinde ise Türkiye ortalamasının üzerinde performans sergilediklerini söyledi.

Ayakkabı grubunda kilogram başına ihracat değerinin 24,77 dolara ulaşarak Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katına çıktığını belirten Gündoğdu, deri ve kürk konfeksiyonunda ise çok daha yüksek katma değer üretildiğini ifade etti.

Yeni dönemde alım heyetleri, sektörel ticaret heyetleri ve uluslararası fuarlarla yüksek gelirli pazarlara odaklanacakları bilgisini veren Gündoğdu, “ABD, Kanada, İskandinav ülkeleri, Polonya, Romanya, Güney Afrika ve Avustralya öncelikli hedef pazarlarımız arasında yer alacak” diye konuştu.

DÖVİZ DÖNÜŞÜM DESTEĞİ YÜZDE 10’A ÇIKARILMALI

EDMİB Başkanı Gündoğdu, Türk deri sektörünün rekabet gücünü koruyabilmesi için finansmana erişimin kolaylaştırılması, döviz dönüşüm desteğinin en az yüzde 10’a çıkarılması çağrısında bulundu. Gündoğdu, “Biz mevcut şartlarda maliyetine üretim ve ihracat yapıyoruz. Döviz dönüşüm desteği yüzde 10’a çıkarsa nefes alabiliriz” dedi.

Türkiye'nin coğrafi yakınlığı, esnek üretim yapısı ve yüksek katma değerli üretim kabiliyeti sayesinde dünya markalarının en güçlü tedarik merkezlerinden biri olabilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Gündoğdu şöyle devam etti; “Küresel tedarik zincirlerinde yaşanan dönüşüm, Türkiye deri ve deri mamulleri sektörüne yeni fırsatlar sunuyor, artan maliyetler ve ithal girdiler üzerindeki vergi yükü sektörün rekabet gücünü baskılıyor. Bu fırsatın değerlendirilebilmesi için üretim maliyetlerini artıran yapısal engellerin kaldırılması gerekiyor. Türkiye'de üretimi bulunmayan ham madde ile yan sanayi girdilerindeki gümrük yüklerinin azaltılması anlamda acil çözüm bekleyen bir konu. Avrupalı rakiplerimiz stratejik girdilere dünya fiyatlarıyla ulaşırken, ihracatçımız ilave maliyetlerle üretim yapmak zorunda kalıyor. Özellikle taban, ökçe, toka ve özel kimyasallar gibi ayakkabı yan sanayisinde kullanılan girdiler üzerindeki vergi yükünün gözden geçirilmesi, küresel rekabet gücümüz açısından kritik önem taşıyor.”

Gündoğdu, "Katma değerli üretim, güçlü tasarım kabiliyeti ve yeni pazarlara açılma stratejimizle Ege deri sektörünün küresel rekabet gücünü daha da artırmayı hedefliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.



Kocaeli Ana Kafe’de farkındalık dolu söyleşi
Bursa Yaz Spor Okulları'nda ilk dönem tamamlandı
Sapanca'daki alg oluşumu mevsimsel
Konya Karatay'da emekliler Şehir Parkı'nda buluştu
Bursa'da Osmangazi Belediyesi’nden kadın girişimcilere tam destek
Mersin'de 30 Ağustos Zafer Kupası futbol heyecanı başladı
İzmir Bornova’da tarıma can suyu
İzmir'de Celal Atik Spor Salonu FIBA standartlarına kavuşuyor
İzmir'de raflar boşalıyor, belgeler ekrana taşınıyor
Konya Selçuklu'da yol konforu artıyor
Türkiye Rotary ailesinden yeni döneme Anıtkabir’den güçlü mesaj
Bursa Osmangazi’de kaçak yapıya geçit yok
Ankara Keçiören'de kesintisiz temizlik mesaisi
Antalya'da bağlamanın sesi Değirmenönü’nde yankılanıyor
Denizli’de gençler kültür şöleninde buluştu
Kocaeli’de AFAD’a ileri sürüş eğitimi
Engelli araç ithalatında yeni dönem... Randevu sistem devreye alındı
Mersin Gülnar’da 50 yıllık yol sorunu çözüldü

Kocaeli Ana Kafe’de farkındalık dolu söyleşi

Bursa Yaz Spor Okulları'nda ilk dönem tamamlandı

Sapanca'daki alg oluşumu mevsimsel

Konya Karatay'da emekliler Şehir Parkı'nda buluştu

Bursa'da Osmangazi Belediyesi’nden kadın girişimcilere tam destek

Mersin'de 30 Ağustos Zafer Kupası futbol heyecanı başladı

  • Pazar 34 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Pazartesi 34.6 ° / 15.3 ° Güneşli
  • Salı 35.8 ° / 18.5 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.AMED SPORTİF FAALİYETLER 0 0 0 0 0 0
2.BEŞİKTAŞ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
3.CORENDON ALANYASPOR 0 0 0 0 0 0
4.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
5.ÇORUM FK 0 0 0 0 0 0
6.ERZURUMSPOR FK 0 0 0 0 0 0
7.EYÜPSPOR 0 0 0 0 0 0
8.FENERBAHÇE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
9.GALATASARAY A.Ş. 0 0 0 0 0 0
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 0 0 0 0 0 0
11.GENÇLERBİRLİĞİ 0 0 0 0 0 0
12.GÖZTEPE A.Ş. 0 0 0 0 0 0
13.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 0 0 0 0 0 0
14.KASIMPAŞA A.Ş. 0 0 0 0 0 0
15.KOCAELİSPOR 0 0 0 0 0 0
16.KONYASPOR 0 0 0 0 0 0
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0
18.TRABZONSPOR A.Ş. 0 0 0 0 0 0