YAŞAM 1.05.2026 11:24:55 0
Bursa Osmangazi’de gıda politikası gençlerle şekilleniyor

Bursa Osmangazi’de gıda politikası gençlerle şekilleniyor

Bursa Osmangazi’de gıda politikası gençlerle şekilleniyor


Bursa'da Osmangazi Belediyesi, sürdürülebilir kent vizyonu doğrultusunda gıda politikalarına yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdürürken, geleceğin gıda sistemini şekillendirecek önemli bir projeyi daha hayata geçirdi.

BURSA (İGFA) - Osmangazi Belediyesi, hem verimliliği artırmak hem de gıdanın üretimden sofraya uzanan yolculuğunu daha sağlıklı, kapsayıcı ve sürdürülebilir hale getirmek amacıyla uluslararası ölçekte dikkat çeken bir çalışmaya imza attı.

Avrupa Birliği’nden hibe desteği almaya hak kazanan proje kapsamında düzenlenen “Osmangazi’yi Beslemek: Gıda Sistemi Haritalama Atölyesi”, gençlerin aktif katılımıyla Hamidiye Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi. Osmangazi Belediyesi öncülüğünde; belediye iştiraki Gazi Tarım A.Ş., Hamidiye Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Osmangazi Kent Konseyi Gençlik Meclisi iş birliğiyle düzenlenen atölyede, yaşları 15 ile 25 arasında değişen 30 öğrencinin dinamizmi ve yenilikçi bakış açıları merkeze alındı.

OSMANGAZİ’NİN HER BİR NOKTASI GIDA BAŞLIĞINDA İNCELENDİ

Farklı temalar etrafında oluşturulan çalışma masalarında bir araya gelen katılımcılar; uzman eğitmenler eşliğinde gıdanın üretiminden işlenmesine, taşınmasından tüketiciye ulaşmasına kadar uzanan süreci çok boyutlu olarak işledi. Atölye süresince Osmangazi’nin 136 mahallesini kapsayan geniş bir perspektifle çalışmalar yürüten gençler, hangi bölgede hangi ürünlerin yetiştirilmesinin daha verimli olacağı, tedarik zincirlerinin nasıl daha etkin kurulabileceği, üretim ve temin süreçlerindeki avantaj ve dezavantajlar ile ürünlerin sunum aşamalarına kadar pek çok başlıkta kapsamlı fikirler geliştirdi. Yapılan tüm çalışmalar not alınırken, atölye sonunda katılımcılar Osmangazi haritası üzerinde işaretlemeler yaparak, saptamalarını paylaştı. Katılımcı gençlere, atölye sonunda sertifikaları takdim edildi.

Atölye, uzun soluklu bir sürecin ilk adımı olma özelliği taşırken, proje kapsamında önümüzdeki dönemde dört ayrı etkinlik daha düzenlenecek. Sürecin sonunda ise gençlerin katkılarıyla hazırlanacak olan “gıda politikası bildirisi”nin, yerel yöneticilere sunularak Osmangazi’nin gıda politikalarının şekillendirilmesinde aktif rol oynaması hedefleniyor.

GENÇLERİN FİKİRLERİ GIDA POLİTİKASINA ENTEGRE EDİLECEK

Gazi Tarım A.Ş. Genel Müdürü Arca Atay, Osmangazi Belediyesi’nin gıda politikası oluşturma hedefini güçlendirmek adına gençlerin sürece dahil edilmesinin önemine dikkat çekerek, Avrupa Birliği projesi neticesinde toplamda 30 lise ve üniversite öğrencisiyle, her bir masada bir kolaylaştırıcı eğitmenin de katkılarıyla önemli bir atölye gerçekleştirdiklerine değindi. Atay, “Osmangazi’nin toplam 60-62 bin hektarlık arazisinin yaklaşık 16 bin hektarı tarımsal üretimin, bitkisel ve hayvansal üretimlerin yapıldığı bir yer. Burada gıdanın üretimiyle, taşınmasıyla, işlenmesiyle ve soframıza gelene kadar ki aşamalarda gençlerin konuya bakışını, ne düşündüğünü, ne olmasını istediğini belirleyerek, daha sonra oluşturacağımız Osmangazi gıda politikamıza entegre etmeyi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Atölyede katılımcılara yönelik bir sunum gerçekleştiren Osmangazi Belediyesi Proje Yöneticisi Merve Sünör ise yürütülen çalışmanın uluslararası boyutuna dikkat çekerek, “Avrupa Birliği’nden hibe alan, uluslararası bir projenin ilk adımı için burada bulunuyoruz. Konumuz gıda politikası. Osmangazi gıda politikasının ilk adımlarını, gençlerle birlikte atmak istedik. ‘Gençlik Gıda Politikası Laboratuvarı’ projemizin ismi, bu kapsamda gençlerimizle birlikte Gıda Sistemi Haritalama Atölyesi’ni yapıyoruz. Her bir masada Osmangazi mahallelerinde gıdanın serüveni konuşuluyor, bundan sonra 4 etkinliğimiz daha olacak ve Ekim ayı başına kadar devam edecek. Projemizin en nihayetinde gençlerimizden bir politika bildirisi çıkarmalarını umuyoruz ve bunu, yerel yöneticilerimize sunmalarını. Gıdanın bütünsel bir bakış açısına ihtiyaç var, bu Avrupa’da ve dünyada yerel yönetimlerce ele alınıyor çünkü öyle daha başarılı olduğu görüldü. Her ilin, hatta ilçenin ihtiyaçları farklı, zorlukları farklı. Biz de Türkiye’de ulusal bir gıda politikamız olsa bile, bu konuda çalışan öncü belediyelerden biri olmak istiyoruz.” diye konuştu.

Proje kapsamında elde edilecek bilgiler doğrultusunda tüm paydaşların katılımıyla “Osmangazi Gıda Konseyi”nin kurulması da hedeflenirken, üreticiden tüketiciye kadar uzanan geniş bir paydaş ağıyla, sürdürülebilir ve dirençli bir gıda sistemi inşa edilmesi amaçlandı.



KGM uyardı: 'HGS borcu' mesajlarına dikkat!
Denizli’de dev buluşma: On binler Sefo konserine akın etti
Bursa Gemlik'te milyonlarca makaron ele geçirildi
İzmir Çiğli’de 1 Mayıs coşkusu
Altınordu Ağrı Futbol Okulu 19 Mayıs Turnuvasına hazırlanıyor
Kocaeli'de Cavit Amca’yı sevindiren sürpriz
Üç soruda 8 haftalık ilave doğum izni
İzmir Güzelbahçe’de işçilere çifte bayram
Bursa iş dünyası ASKON’da buluştu... BTSO Başkanı Burkay’dan '2030 vizyonu' vurgusu
HAK-İŞ ve Hizmet-İş Sendikası Mardin’den 1 Mayıs mesajı: “Barış, Adalet ve Dayanışma İçin Meydanlardayız”
Merkez'den döviz dönüşüm desteğine süre uzatımı
Başkan Genç: “Araklı’ya yeni bir ivme kazandıracağız”
İzmir’in bağcılık mirası için yeni adım: Bağ Yolu tanıtıldı
Denizli Büyükşehir’den klasik müzik resitali
Vali Bozkurt ve eşi gençlerle “Muhabbete Gel Gecesi”nde buluştu
Keşan’da Dünya Dans Günü coşkusu
Okul olayları ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de
Erdoğan işçi ve işveren temsilcilerini ağırladı

KGM uyardı: 'HGS borcu' mesajlarına dikkat!

Denizli’de dev buluşma: On binler Sefo konserine akın etti

Bursa Gemlik'te milyonlarca makaron ele geçirildi

İzmir Çiğli’de 1 Mayıs coşkusu

Altınordu Ağrı Futbol Okulu 19 Mayıs Turnuvasına hazırlanıyor

Kocaeli'de Cavit Amca’yı sevindiren sürpriz

  • Cuma 9.6 ° / 6.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cumartesi 12 ° / 4.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 10.5 ° / 3.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 31 23 3 5 49 74
2.FENERBAHÇE A.Ş. 31 19 2 10 35 67
3.TRABZONSPOR A.Ş. 31 19 4 8 24 65
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 31 16 7 8 18 56
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 31 14 8 9 21 51
6.GÖZTEPE A.Ş. 31 13 6 12 12 51
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 31 11 8 12 -2 45
8.TÜMOSAN KONYASPOR 31 10 11 10 -2 40
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 31 9 12 10 -3 37
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 31 9 12 10 -11 37
11.KOCAELİSPOR 31 9 13 9 -10 36
12.CORENDON ALANYASPOR 31 6 10 15 -1 33
13.KASIMPAŞA A.Ş. 31 7 14 10 -16 31
14.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 31 7 17 7 -14 28
15.İKAS EYÜPSPOR 31 7 17 7 -19 28
16.HESAP.COM ANTALYASPOR 31 7 17 7 -21 28
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 31 5 15 11 -34 26
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 31 5 20 6 -26 21