TEKNOLOJİ 29.05.2025 14:26:03 0
BTÜ’lü gençler TEKNOFEST’e damga vurmaya hazırlanıyor

BTÜ’lü gençler TEKNOFEST’e damga vurmaya hazırlanıyor

BTÜ’lü gençler TEKNOFEST’e damga vurmaya hazırlanıyor


Bursa Teknik Üniversitesini (BTÜ), TEKNOFEST Teknoloji Yarışlmaları’nda temsil edecek öğrenciler, gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürüyor. Yoğun çalışma süreçlerinde öğrencileri yalnız bırakmayan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, atölyeleri ziyaret ederek, yarışlara hazırladıkları araçlar hakkında öğrencilerden bilgi aldı.

BURSA (İGFA) - TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen yarışmalara, 15 kategoride katılmak için BTÜ öğrencilerinin hazırlıkları başladı. Özgün, yerli ve milli ürünleri ortaya çıkarmak için aylar öncesinden gece gündüz demeden çalışmaya başlayan öğrencileri; BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç ve Teknoloji Yarışmaları Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Lekesiz, Mimar Sinan Yerleşkesi’ndeki atölyelerinde ziyaret etti. Öğrencilerden, yarışa katılacak araçlar hakkında bilgi alan Rektör Naci Çağlar, “Geliştirdiğiniz projelerdeki yenilikçi yaklaşımlarınızı ve takım ruhunuzu görmek bizler için son derece gurur verici. Teknoloji Yarışmaları Koordinatörlüğümüzün destekleriyle gecenizi gündüzünüze katıp, büyük bir azimle yarışmalara hazırlandığınızı biliyor ve önceki senelerde olduğu gibi bu sene de dereceyle döneceğinize yürekten inanıyoruz. Sizler çalışın, üretin, biz üniversite yönetimi olarak her zaman yanınızdayız” dedi.

ÖĞRENCİLERDEN ETKİLİ VE YERLİ ÇÖZÜMLER

Yarışmaya hazırladıkları araçlar hakkında bilgi veren BTÜ-İKA ve BTÜ LUNA İKA takımlarının Danışmanı Muhammet Ataman “Yarışmalara; 6 kategoride katılacağız. Sürü İnsansız Hava Aracı projemizde, beş dronun birbiriyle eş zamanlı olarak haberleşip, görevleri otonom şekilde gerçekleştirmesini sağlayacağız. Kullanıcının müdahale edemediği durumlarda dahi bu hava araçları görevlerini yerine getirebilecek. İnsansız Denizaltı projemizde ise aracın, su altındaki görevleri tamamen otonom olarak gerçekleştirmesi sağlanacak. İnsansız kara aracı projemiz, savunma sanayine yönelik olacak. Belirli ateşleyici sistemlerle hedef tespiti yapan otonom araç, görev parkurunu başarıyla tamamlayacak. Bu yıl tüm elektronik parçalar ve yazılım sistemlerinde yerliliğe büyük önem veriyoruz. Kendi elektronik kartlarımızı tasarlıyor, sistemlerimizi geliştiriyor ve kendi bataryamızı üreterek daha etkili ve yerli çözümler sunmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“YAPAY ZEKÂ ALGORİTMALARINI BAŞTAN YAZIYORUZ”

Uzay, Havacılık ve Savunma Sanayii Topluluğu Başkanı Emre Öz ise “İnsansız hava araçları, savaşan İHA’lar ve hava savunma sistemleri gibi kategorilerinde yarışacağız. Geliştirdiğimiz araçlardan biri döner kanatlı İHA olup dikey iniş ve kalkış yapabiliyor; diğer iki araç ise sabit kanatlı olarak tasarlandı. Ayrıca hava savunma sistemlerine yönelik araçlar da geliştiriyoruz. Bu yıl özellikle araçlarımızın otonom çalışmasına önem verdik. Yapay zekâ algoritmalarını kendimiz yazdık. Araçlarımızın gövdelerini ise özgün tasarımlarımıza ve aerodinamik hesaplamalarımıza uygun olarak kendimiz üretiyoruz” ifadelerini kullandı.



Tepebaşı Doğal Yaşam Merkezi'ne Kulübe Bağışı Yapıldı
Tepebaşı'nda Kadın Sağlığı Seminerleri Tamamlandı: 31 Noktada 600 Kadına Ulaşıldı
Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Çorlu Belediyesi'ni 80-63 mağlup etti
Sakarya'nın Simgesi Tarihi Çark Restorasyonla Yenileniyor
Kayseri'de Çocuklara Yönelik Mutfak Atölyesi Düzenlendi
Bahçeci Hoca Bulvarı'nda Güçlendirme Çalışmaları Tamamlandı
Kahramanmaraş'ta Mezarlık Bakım ve Peyzaj Çalışmaları Devam Ediyor
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Erasmus+ Programı Katılımcılarını Ağırladı
Eski Cezaevi Yeni Yaşam Merkezi Projesinde Önemli Aşamalar Kaydedildi
UNESCO Tescilli Masal Anası Fatma Önkol'un Mirası Kahramanmaraş'ta Konuşuldu
Kayseri'de Kartal Katlı Kavşağı Projesi İçin Yağmur Suyu Hattı Çalışmaları İncelendi
Aksaray'ın Kültürel Mirası Restorasyonlarla Geleceğe Aktarılıyor
Küçükçekmece Belediyesi, 42. TÜYAP Kitap Fuarı'nda Kültür Yayınlarıyla Yer Aldı
SASKİ, Geyve Doğantepe'de Yeni İçme Suyu Kaynağı Buldu
Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Camikebir Bölgesinde Esnaf Ziyaretlerini Sürdürdü
Yazar Mustafa Köneçoğlu, Andırın'da Öğrencilerle Söyleşi Gerçekleştirdi
7. Uluslararası Mersin Maratonu'nda Rekorlar Kırıldı
Van'da Sebze Hali Kavşağı Trafik Düzenlemesine Başlandı

Tepebaşı Doğal Yaşam Merkezi'ne Kulübe Bağışı Yapıldı

Tepebaşı'nda Kadın Sağlığı Seminerleri Tamamlandı: 31 Noktada 600 Kadına Ulaşıldı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Çorlu Belediyesi'ni 80-63 mağlup etti

Sakarya'nın Simgesi Tarihi Çark Restorasyonla Yenileniyor

Kayseri'de Çocuklara Yönelik Mutfak Atölyesi Düzenlendi

Bahçeci Hoca Bulvarı'nda Güçlendirme Çalışmaları Tamamlandı

  • Pazartesi 9.7 ° / 2.1 ° false
  • Salı 12.7 ° / 2.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 12.2 ° / 2 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9