YAŞAM 13.10.2026 11:55:38 0
BTÜ’de iklim değişikliği konuşuldu

BTÜ’de iklim değişikliği konuşuldu

BTÜ’de iklim değişikliği konuşuldu

Reklam

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), COP31 sürecinde iklim değişikliğiyle mücadele, çölleşme ve erozyonun önlenmesi ile sürdürülebilir arazi yönetimi konularını gündeme taşıyan bir programa ev sahipliği yaptı.

BURSA (İGFA) - BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon’da gerçekleştirilen programa; BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Uyanık, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Üçlü COP Yılı Çerçevesinde İklim, Rio Sinerjisi ve Çölleşmeyle Mücadele Faaliyetleri” başlıklı konuşmasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün, iklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası iş birliğinin ve toplumun tüm kesimlerinin sorumluluk üstlenmesinin önemini vurguladı. İklim değişikliğinin yalnızca çevresel bir sorun olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yenigün; orman yangınları, kuraklık, toz taşınımı, sel ve heyelan gibi afetlerin giderek daha fazla gündeme geldiğine dikkat çekti. İklim değişikliğinin tarımsal üretimden su kaynaklarına, enerji üretiminden ulaşıma ve insan sağlığına kadar pek çok alanı etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Yenigün, değişen koşullara uyum sağlamak ve riskleri azaltmak için bütüncül politikalar geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

ÜRETİM VE TÜKETİM SÜREÇLERİ BİRLİKTE ELE ALINMALI

Karbon salımının azaltılmasının yanı sıra ormanların, tarım alanlarının ve meraların korunmasının da iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yenigün, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımının ve karbon yutak alanlarının artırılmasının önemine işaret etti. Bireysel tüketim alışkanlıklarının da doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı artırabildiğini belirten Yenigün, sürdürülebilir bir gelecek için üretim ve tüketim süreçlerinin birlikte ele alınması gerektiğini dile getirdi.

COP31, TÜRKİYE’NİN İKLİM DİPLOMASİSİNDEKİ ROLÜNÜ GÜÇLENDİRECEK

Türkiye’nin ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleştirilecek COP31’in, iklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası iş birliğinin geliştirilmesi ve küresel iklim politikalarına katkı sunulması açısından önemli bir fırsat olduğunu belirten Yenigün, toplantının yalnızca ülkeler arasında kararların alındığı bir platform olmadığını; kamu kurumları, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çözümler geliştirmesi için de önemli bir zemin oluşturduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Yenigün, COP31 kapsamında öne çıkan sıfır atık, okyanuslar ve denizler, gıda güvenliği, iklim dirençli şehirler, temiz enerji dönüşümü, yeşil sanayileşme, gençlik ve eğitim gibi tematik alanlara dikkat çekti. İklim değişikliğiyle mücadelede bilimsel bilgi, teknolojik yenilik ve uygulamaya dönük projelerin önemini vurgulayan Yenigün, üniversitelerin bu süreçte aktif rol üstlenebileceğini belirtti.

ÜNİVERSİTE-KAMU İŞ BİRLİĞİNE VURGU

Üniversitelerin araştırma ve geliştirme kapasitesinin sahadaki çevre sorunlarının çözümüne katkı sunabileceğini ifade eden Prof. Dr. Yenigün, akademisyenleri ve öğrencileri iklim değişikliği, sürdürülebilir arazi yönetimi, afet risklerinin azaltılması ve doğal kaynakların korunmasına yönelik çalışmalarda yer almaya davet etti. Prof. Dr. Kasım Yenigün, kamu kurumları ile üniversiteler arasında geliştirilecek ortak projelerin, bilimsel bilginin uygulamaya aktarılmasını ve iklim değişikliğiyle mücadelede somut sonuçlar elde edilmesini destekleyeceğini kaydetti.



Bursa Karacabey’de kaçak avcılığa geçit yok
Bursa Karacabey’de kaçak avcılığa geçit yok
Türkiye ile Kanada arasında tarihi adım... Ticari hedef 10 milyar dolar
Şehit yakınları ve gazilerin çocuklarına 609 milyon TL’lik eğitim desteği
Manisa Demirci’de yangınlara karşı tanker desteği
Marmaris’te yelken heyecanı... Engeller denizde aşılacak
YÖK’ten öğrenci affıyla dönenlere yatay geçiş düzenlemesi
A Milli için 4 yıllığa imza attı... Sergen Yalçın'ın A Takımı belli oldu
Yeni küresel girişim, sağlık iş gücünün ülkeler arası hareketliliğini modernize etmeyi hedefliyor
Başkan Tugay'dan esnaf buluşmasında iki önemli mesaj
Gaziantep’te müze temelli tarih eğitimi konferansı
Balıkesir'de kıyılar için temizlik ve atık seferberliği
Bakan Gürlek: 64 dosyada 71 cinayeti faili meçhulden çıkardık
TAYFUN Blok-2 füzesi ve Fırtına-2 obüsü envantere alındı
CHP'li Sarıbal’dan 2027 bütçesi eleştirisi: Tarım desteği yok!
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda Başkan Vekili seçildi
CHP'li Karaoba'dan YHT tepkisi!
Ordu'da Millet Düzü yeniden şekilleniyor
MSB: Hudutlarda 364 kişi yakalandı

Bursa Karacabey’de kaçak avcılığa geçit yok

Türkiye ile Kanada arasında tarihi adım... Ticari hedef 10 milyar dolar

Şehit yakınları ve gazilerin çocuklarına 609 milyon TL’lik eğitim desteği

Manisa Demirci’de yangınlara karşı tanker desteği

Marmaris’te yelken heyecanı... Engeller denizde aşılacak

YÖK’ten öğrenci affıyla dönenlere yatay geçiş düzenlemesi

  • Perşembe 23.5 ° / 14.4 ° Çok bulutlu
  • Cuma 24.3 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 19.5 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 8 6 1 1 6 19
2.AMED SPORTİF FAALİYETLER 8 5 1 2 9 17
3.FENERBAHÇE A.Ş. 8 5 2 1 16 16
4.TRABZONSPOR A.Ş. 8 5 2 1 13 16
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 8 5 3 0 6 15
6.ARCA ÇORUM FK 8 4 3 1 5 13
7.KASIMPAŞA A.Ş. 8 3 1 4 3 13
8.KOCAELİSPOR 8 4 4 0 1 12
9.CORENDON ALANYASPOR 8 3 2 3 -1 12
10.İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FK 8 3 3 2 0 11
11.ERZURUMSPOR FK 8 3 3 2 -6 11
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 8 3 4 1 -3 10
13.GÖZTEPE A.Ş. 8 2 3 3 1 9
14.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 8 2 4 2 -4 8
15.GENÇLERBİRLİĞİ 8 2 4 2 -9 8
16.TÜMOSAN KONYASPOR 8 1 5 2 -5 5
17.SAMSUNSPOR A.Ş. 8 1 6 1 -12 4
18.EYÜPSPOR 8 1 7 0 -20 3