EKONOMİ 14.05.2026 11:01:02 0
Bayındır Süt İşleme Tesisi’nde çarklar dönüyor

Bayındır Süt İşleme Tesisi’nde çarklar dönüyor

Bayındır Süt İşleme Tesisi’nde çarklar dönüyor


İzmir Büyükşehir Belediyesi çatısı altındaki 100’üncü Yıl Bayındır Süt İşleme Tesisi halka güvenilir, erişilebilir, sağlıklı süt ve süt ürünleri sunmak için her geçen gün güçlenerek faaliyetlerini sürdürüyor.

İZMİR (İGFA) - İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZTARIM AŞ’ye bağlı olarak faaliyet gösteren 100’üncü Yıl Bayındır Süt İşleme Tesisi yoğun mesaiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Kooperatiflerden temin edilen çiğ sütlerin işlenerek UHT süt, tereyağı, kaymaklı yoğurt, ayran, taze beyaz peynir ve taze kaşar peynirine dönüştürüldüğü tesis halka güvenli ve sağlıklı ürünler sunuyor. Piyasa koşulları ve ihtiyaca bağlı olarak günlük yaklaşık 40-45 ton süt işlenen tesiste tüm süreçler gıda güvenliği ve kalite kriterlerine uygun şekilde yönetiliyor. Hassas ürün grupları arasında yer alan süt ve süt ürünleri için her aşamada kontrollü, izlenebilir ve sürdürülebilir bir kalite yaklaşımı benimseniyor. Faaliyetle birlikte İzmirlinin güvenilir ve erişilebilir gıdaya ulaşmasına katkı sunuluyor.

SORUNLAR ÇÖZÜLDÜ, ÇARKLAR DÖNMEYE BAŞLADI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın göreve geldiği 2024 yılının nisan ayından itibaren kurumsal süreklilik ilkesi doğrultusunda tesisin verimli bir şekilde çalıştırılması yönünde adımlar atıldı. Öncelikle fabrikanın hukuki altyapısının tamamlanması ve üretim kapasitesinin vatandaşın yararı doğrultusunda optimize edilmesi hedeflendi. Bu süreçte faaliyet için gerekli ruhsat alınarak yasal eksiklikler giderildi.

FİNANSAL DARBOĞAZ AŞILDI

Tesis devralındığında; kurulum ve yatırım aşamasından sarkan birikmiş ödeme süreçleri sebebiyle teknik tıkanıklık yaşanıyordu. Tedarikçi firmalara yönelik mali yükümlülükler, makinelerin teknik destek ve servis akışı durma noktasına gelmişti. Yeni dönemde uygulanan mali tasarruf ve borç yapılandırma stratejileriyle finansal darboğaz aşıldı. Reel süt işleme kapasitesi 88 bin litre yani 90 ton olan tesiste üretim piyasa ve hammadde şartlarına bağlı olarak yaklaşık yüzde 50 kapasite seviyelerinde sürdürüldü.

108 kişilik bir kadroyla faaliyet gösteren fabrikada yapılan teknik çalışmalar sonucunda 43 kişilik uzman bir ekiple çok daha yüksek verimlilikle çalışabileceği saptandı. Personel sayısının azalmasına rağmen üretim tonajı korundu; vatandaşın talep ettiği sağlıklı, güvenilir ve daha uygun fiyatlı ürünlerin üretimine ağırlık verildi. Fazla personel uzmanlık alanları ve yetkinlikleri göz önünde bulundurularak şirket içi veya dışı farklı birimlerde görevlendirildi. Ayrıca iç denetim mekanizması çalıştırılarak Sayıştay’ın da öngördüğü şeffaf belediyecilik ilkesinin gerekleri yerine getirildi.

2025 yılı itibarıyla tesis Süt Kuzusu Projesi’nin paydaşı oldu ve üretime başladı. Tire Süt Kooperatifi ile yapılan iş birliği kapsamında temin edilen çiğ inek sütleri tesiste işlenerek çocuklara ulaştırılmaya başlandı. İzmir’in “tanzim satış” ruhu modernize edildi. Vatandaşın talep ettiği sağlıklı ve uygun fiyatlı ürünler; 21 sabit, 1 gezici olmak üzere toplam 22 İZMAR şubesinde sunulmaya başladı.

GÜNLÜK 40-45 TON ÜRETİM

Tesiste Kalite ve Ar-Ge Müdürü olarak görev yapan gıda mühendisi Alev Ulusoy Kocaoğlu yoğun üretim faaliyeti hakkında bilgi verdi. Kocaoğlu, “Halkımızın talepleri çok yoğun. Biz de bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Bölgedeki kooperatiflerden toplanan sütlerden ayran, tereyağı, UHT süt, taze beyaz peynir, taze kaşar peyniri ve kaymaklı yoğurt üretimi gerçekleştiriyoruz. Kapasitemiz ihtiyaca ve piyasa koşullarına göre değişiyor. Ama 40-45 ton arası günlük süt işlemekteyiz tesisimizde. Hatta İZMAR’lardaki ürünlerimiz ayran ve yoğurda ilgi çok fazla. Üretim kapasitemizi de artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.



Dışişleri’nden Mescid-i Aksa baskınına sert tepki
İzmir Efes Selçuk’ta Dünya Çiftçiler Günü
Denizli 15 Mayıs’ta yine omuz omuza yürüyecek
Samsun’a 80 milyon TL acil destek
Bursa’da Türkiye Yüzyılı vizyonuyla eğitimde kamu ve özel sektör buluşması
İzmir'de 'sıfır atık ile doğaya saygı' duyuldu
Bursa Nilüfer’de engeller sevgi ile aşılıyor
Ankara’da kadının güçlenmesi projesi tanıtıldı
Ters laleler doğaseverleri yüksek rakımlara çekiyor
Ağrı'da kurumlarar arası bol gollü galibiyet
Bayındır Süt İşleme Tesisi’nde çarklar dönüyor
Âşık Mahzuni Şerif, Keçiören'de türküleriyle anıldı
12 ilde dolandırıcılık operasyonu! 20 şüpheliye eş zamanlı baskın
Diyarbakır merkezli 23 ilde uyuşturucu operasyonu: 405 şüpheliye darbe!
“Benim Gözümden Karatay”a büyük beğeni
Gebze Eskihisar Feribot Yolu ışıl ışıl
İzmir’de sanat buluşması başladı
Dayanışmanın genç yüzleri Bornova’da buluştu

Dışişleri’nden Mescid-i Aksa baskınına sert tepki

İzmir Efes Selçuk’ta Dünya Çiftçiler Günü

Denizli 15 Mayıs’ta yine omuz omuza yürüyecek

Samsun’a 80 milyon TL acil destek

Bursa’da Türkiye Yüzyılı vizyonuyla eğitimde kamu ve özel sektör buluşması

İzmir'de 'sıfır atık ile doğaya saygı' duyuldu

  • Perşembe 17.5 ° / 10.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 19.7 ° / 6.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.6 ° / 9.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 33 24 4 5 48 77
2.FENERBAHÇE A.Ş. 33 21 2 10 40 73
3.TRABZONSPOR A.Ş. 33 20 4 9 25 69
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 33 17 8 8 19 59
5.GÖZTEPE A.Ş. 33 14 6 13 13 55
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 33 15 9 9 22 54
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 33 12 9 12 -2 48
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 33 10 13 10 -6 40
9.TÜMOSAN KONYASPOR 33 10 13 10 -6 40
10.CORENDON ALANYASPOR 33 7 10 16 1 37
11.KOCAELİSPOR 33 9 14 10 -11 37
12.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 33 9 14 10 -14 37
13.İKAS EYÜPSPOR 33 8 17 8 -15 32
14.KASIMPAŞA A.Ş. 33 7 15 11 -17 32
15.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 33 8 18 7 -14 31
16.HESAP.COM ANTALYASPOR 33 7 18 8 -23 29
17.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 33 7 20 6 -24 27
18.ZECORNER KAYSERİSPOR 33 5 16 12 -36 27