GÜNDEM 18.04.2026 10:55:41 0
Bağışıklık sistemi değişti! Kadınlar daha çok hissediyor

Bağışıklık sistemi değişti! Kadınlar daha çok hissediyor

Bağışıklık sistemi değişti! Kadınlar daha çok hissediyor


Yeni araştırmalar kadın ve erkeklerin ağrıyı yalnızca farklı hissetmediğini, bu süreci biyolojik olarak tamamen farklı deneyimlediğini ortaya koydu. Bağışıklık sistemi kaynaklı spesifik bir proteinin, ağrının süresini belirleyen kritik faktör olabileceğine işaret ediyor. Uzmanlar, bu farkın psikolojik bir eşikten ziyade tamamen nörobiyolojik, hormonal ve immünolojik farklılıkların doğal bir sonucu olduğunu vurguluyor.

İSTANBUL (İGFA) - Science Immunology Dergisi’nde yayımlanan “Monocyte-derived IL-10 drives sex differences in pain duration” başlıklı yazıda enfeksiyon sonrası gelişen ağrının cinsiyetler arasındaki süre farkı fareler üzerinden inceledi. Araştırmaya göre ağrı kontrolünde etkili olan, vücudumuzun bağışıklık hücreleri tarafından üretilen, sitokin olarak bilinen özel bir protein türü olan IL-10’un, erkeklerde daha yüksek olduğu kanıtlandı. Bu protein, ağrının hafiflemesinde hayati bir öneme sahip.

Kadın hastaların rehabilitasyon süreci daha hassas planlanmalı

Ağrının oluşum mekanizmasının karmaşık bir süreç ve hekimliğin ağrı dindirme sanatı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Göçmen, yıllarca kadın hastaların kronik ağrı şikayetlerinin klinik ortamlarda yeterince ciddiye alınmadığını ya da hastanın duygusal durumlarıyla açıklandığını hatırlatarak, “Ancak bu yeni araştırmaya göre ortada somut bir bağışıklık sistemi farkı var. Kadınların ağrısı daha uzun sürüyor çünkü vücutları o ağrıyı kapatacak biyolojik mekanizmaya erkekler kadar kolay erişemiyor. Bu bulgular, kadın hastalarımızda ameliyat sonrası rehabilitasyon süreçlerini çok daha hassas planlamamız gerektiğini gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Kadınlarda ağrıyı dindiren alarm daha geç devreye giriyor

Vücudumuzdaki yaralanma sonrası oluşan ağrıyı dindirmek için bağışıklık sisteminin bir noktada dur alarmı vermesi gerekiyor. Prof. Dr. Selçuk Göçmen, erkeklerdeki hormonların bu sinyali veren IL-10 proteinini artırdığını belirterek, “Erkeklerdeki hormonal destek, ağrıyı durduran doğal bir mekanizmayı tetikliyor. Kadınlarda ise bu destek daha zayıf olduğu için ağrı sinyali daha uzun süre açık kalıyor” diye konuştu.

Kişiselleştirilmiş tedavi yöntemleri yeni standart olacak

Son yıllarda araştırmacıların ‘tek tip ağrı tedavisi’ yaklaşımının hatalı olduğunu vurgulayarak cinsiyete özgü ağrı mekanizmalarını, hormon döngüsüne göre hazırlanan tedavi planlarını, bağışıklık sistemi temelli ağrı kontrolünü ve kişiselleştirilmiş analjezi yöntemlerini kapsayan yeni bir yaklaşımı savunduklarının altını çizen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Göçmen, “Bilimsel çalışmalar, kadınların ağrıyı daha yoğun hissetmekten ziyade, biyolojik olarak farklı işleyen bir sinir-bağışıklık sistemi nedeniyle bu süreci daha uzun yaşadığını ortaya koyuyor. Uzmanlara göre bu önemli bulgu, ağrı tedavisinde cinsiyete özel yaklaşımların gerekliliğini net bir şekilde gündeme taşımak anlamına geliyor. Sonuç olarak kadınların ağrıyı daha uzun süreli tecrübe etmesi psikolojik veya kültürel bir durum değil, tamamen nöro-hormonal bir gerçeklik” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Göçmen, “Hastanın sadece şikayetine değil, biyolojik kimliğine de odaklanan kişiselleştirilmiş tedavi yöntemlerinin önümüzdeki dönemde standart hale geleceğine inanıyorum” dedi.



Belçika heyeti Erciyes'e hayran kaldı
Kayseri dinamiklerinden Ankara çıkarması
Artvin’de turizm hamlesi
Köy Enstitüleri’nin 86. yılında aydınlanma onur ödülü sahibini buldu
Beylikdüzü Çocuk Koroları Festivali başladı
Emekle üretilen kent mobilyaları şehre değer katıyor
İran Hürmüz Boğazı'nı yeniden kapattı
Gençler Osmangazi’nin ışığında doğru bilginin izini sürüyor
Ümit Özdağ’dan Balgöç’e ziyaret
Antalya Büyükşehir’den deniz ekosistemine nefes aldıracak proje
Antalya’da 23 Nisan coşkusu başladı
ABB'den yerinde sağlık hizmeti
Çubuk-2'ye can suyu geliyor
ABB'den yeni bağlantı bulvarı
İzmir baharı kitapla karşılıyor
Bağışıklık sistemi değişti! Kadınlar daha çok hissediyor
Egeli konfeksiyoncular kararını verdi
Psikiyatride geleceğin yol haritası belirlendi

Belçika heyeti Erciyes'e hayran kaldı

Kayseri dinamiklerinden Ankara çıkarması

Artvin’de turizm hamlesi

Köy Enstitüleri’nin 86. yılında aydınlanma onur ödülü sahibini buldu

Beylikdüzü Çocuk Koroları Festivali başladı

Emekle üretilen kent mobilyaları şehre değer katıyor

  • Cumartesi 14.1 ° / 8.3 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 14.6 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.5 ° / 4 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 29 21 3 5 45 68
2.FENERBAHÇE A.Ş. 30 19 1 10 38 67
3.TRABZONSPOR A.Ş. 29 19 3 7 25 64
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 29 16 6 7 19 55
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 29 13 8 8 17 47
6.GÖZTEPE A.Ş. 29 12 6 11 10 47
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 29 9 8 12 -4 39
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 30 9 11 10 -1 37
9.TÜMOSAN KONYASPOR 30 9 11 10 -3 37
10.KOCAELİSPOR 29 9 12 8 -9 35
11.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 29 8 11 10 -11 34
12.CORENDON ALANYASPOR 29 6 8 15 1 33
13.KASIMPAŞA A.Ş. 29 6 13 10 -13 28
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 30 7 16 7 -19 28
15.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 29 6 16 7 -14 25
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 29 4 14 11 -33 23
17.İKAS EYÜPSPOR 29 5 17 7 -23 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 29 5 19 5 -25 20