YAŞAM 18.06.2026 10:18:59 0
Ağrı

Ağrı'da kavak poleni için belediyeye önlem çağrısı!

Ağrı'da kavak poleni için belediyeye önlem çağrısı!


Ağrı’da kavak ağaçlarından yayılan ve halk arasında kavak poleni olarak bilinen beyaz parçacıkların günlük yaşamı olumsuz etkilediğini belirten vatandaşlar, yoğunluğun yaşandığı cadde, park ve mahallelerde kapsamlı çalışma başlatılmasını istedi.

Nihat AYDIN / AĞRI (İGFA) - Ağrı kent merkezinde kavak ağaçlarından çevreye yayılan ve vatandaşlar tarafından kavak poleni olarak adlandırılan beyaz parçacıklar, günlük yaşamı olumsuz etkilemeye başladı.

Evlerin balkonlarına, iş yerlerine, araçların üzerine ve sokaklara yayılan kavak polenlerinin göz, burun ve boğazda rahatsızlığa yol açtığını belirten vatandaşlar, çocukların, yaşlıların ve solunum yolu hassasiyeti bulunan kişilerin durumdan daha fazla etkilendiğini ifade etti. Vatandaşlar, Ağrı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünün yoğunluk yaşanan bölgelerde inceleme yapmasını ve kalıcı çözüm üretmesini talep etti.

“PENCERELERİMİZİ AÇAMAZ HÂLE GELDİK”

Kavak polenlerinin özellikle rüzgârlı havalarda mahallelerin tamamına yayıldığını dile getiren vatandaşlar, “Polenler evlerin içine kadar giriyor. Pencerelerimizi rahatlıkla açamıyoruz. Çocuklarımız dışarıda oynarken rahatsız oluyor, alerjisi bulunan vatandaşlar daha büyük sıkıntı yaşıyor. Sokaklar, balkonlar ve araçların üzeri kısa sürede beyaza bürünüyor. Yetkililerin bu soruna artık kalıcı bir çözüm bulmasını istiyoruz” sözleriyle yaşadıkları sıkıntıyı anlattı.

Vatandaşlar, sorunun yalnızca görüntü kirliliği olmadığını, kavak polenlerinin kuru alanlarda birikerek temizlik ve yangın riski de oluşturabileceğini belirtti. Özellikle okul çevreleri, hastaneler, parklar, çocuk oyun alanları ve yoğun kullanılan caddelerde öncelikli çalışma yapılması istendi.

AĞAÇLAR KESİLMEDEN PLANLI ÇÖZÜM İSTENİYOR

Kent sakinleri, kavak ağaçlarının kontrolsüz biçimde kesilmesini istemediklerini, bilimsel ve planlı bir çalışma yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Yoğun polen üreten kavakların tespit edilmesi, yaşlı ve riskli ağaçların uzmanlar tarafından değerlendirilmesi, gerekli görülenlerin kademeli biçimde uygun türlerle değiştirilmesi talep edildi.

Kısa vadede yoğunluğun bulunduğu bölgelerde sulama, süpürme ve temizlik çalışmalarının artırılması gerektiğini belirten vatandaşlar, uzun vadede ise kent genelindeki kavak ağaçlarının envanterinin çıkarılmasını istedi. Yeni dikimlerde çevreye daha az polen yayan türlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden vatandaşlar, Ağrı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünü sahada inceleme yapmaya çağırdı.

VATANDAŞLAR BELEDİYEDEN TAKVİM BEKLİYOR

Ağrılı vatandaşlar, her yıl aynı dönemde tekrar eden sorunun geçici temizlik çalışmalarıyla değil, birkaç yıla yayılan düzenli bir programla çözülmesini istedi. Yoğun polen yayan ağaçların belirlenmesi, sağlık durumu bozulmuş olanların yenilenmesi ve kent dokusuna uygun ağaçlandırma yapılması yönünde çağrıda bulunan vatandaşlar, belediyenin kamuoyuna açık bir çalışma takvimi açıklamasını talep etti.

Vatandaşlar, “Ağaçlarımızın korunmasını istiyoruz ancak halkın sağlığını ve günlük yaşamını olumsuz etkileyen bu soruna da çözüm bulunmalı. Belediye ekiplerinin mahalleleri tek tek inceleyerek harekete geçmesini bekliyoruz” diyerek taleplerini dile getirdi.



Başkan Tugay’dan Kirazlı çocuklara gezi ve şenlik müjdesi
İzmir Büyükşehir'e iki ödül birden... Projeler ödülle taçlandı
Öğretmenlerin Haziran semineri çevrim içi olacak
Yıldırım MTAL kısa filmlerle 'Geleceğe Not' bıraktı
Koşan Keşan Ekibi Edremit kürsüsünde
Başkan Altay meslek odalarının başkanlarıyla buluştu
YKS sınavı günlerinde toplu ulaşım ücretsiz
İstanbul'da 187 kilogram metamfetamin ele geçirildi
Sakarya'da Akçay Barajı’ndan taşınan şehrin içme suyuna ‘kalkan’ olacak
Muhammed Eren Uysal Dünya Şampiyonası’na damga vurdu... 6 altın, 2 dünya rekoru
Düzce’de ilk kez “Nadir Eserler Sempozyumu” düzenlendi
Kocaeli’de 145 ihlale para cezası
KTO Karatay uluslararası sıralamalarda yükseliyor
Son 5 günde 23 ilde siber suça 330 gözaltı
Çayırova Özgürlük'ün yeni bilgi evi şekilleniyor
Diyetisyenimle yaza merhaba etkinliği Millet Bahçesi’nde gerçekleştirildi
Aspendos’ta tarihi keşif... Eurymedon Nehri mozaiği gün yüzüne çıkarıldı
Hem çevre hem ekonomi kazanacak! Fındık atıkları proteine dönüşüyor

Başkan Tugay’dan Kirazlı çocuklara gezi ve şenlik müjdesi

İzmir Büyükşehir'e iki ödül birden... Projeler ödülle taçlandı

Öğretmenlerin Haziran semineri çevrim içi olacak

Yıldırım MTAL kısa filmlerle 'Geleceğe Not' bıraktı

Koşan Keşan Ekibi Edremit kürsüsünde

Başkan Altay meslek odalarının başkanlarıyla buluştu

  • Perşembe 28.7 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 28.7 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Cuma 22.5 ° / 14.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 34 24 5 5 47 77
2.FENERBAHÇE A.Ş. 34 21 2 11 40 74
3.TRABZONSPOR A.Ş. 34 20 5 9 22 69
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 34 17 8 9 19 60
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 34 16 9 9 23 57
6.GÖZTEPE A.Ş. 34 14 7 13 10 55
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 34 13 9 12 1 51
8.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 34 10 13 11 -6 41
9.TÜMOSAN KONYASPOR 34 10 14 10 -7 40
10.KOCAELİSPOR 34 9 15 10 -12 37
11.CORENDON ALANYASPOR 34 7 11 16 0 37
12.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 34 9 15 10 -15 37
13.KASIMPAŞA A.Ş. 34 8 15 11 -16 35
14.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 34 9 18 7 -11 34
15.İKAS EYÜPSPOR 34 8 17 9 -15 33
16.HESAP.COM ANTALYASPOR 34 8 18 8 -22 32
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 34 6 16 12 -35 30
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 34 8 20 6 -23 30