YAŞAM 25.02.2023 14:27:00 0
85 YAŞINDA SABAH 7’DE DÜKKÂNINI AÇIYOR

85 YAŞINDA SABAH 7’DE DÜKKÂNINI AÇIYOR

.


İznik Belediyesi hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında 25.belgeselinde İznik’te yarım asırdır esnaflık yapan Kemal Yazan’ın (85) hayatını ve mesleğini ele aldı.

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin“Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda yarım asırdır İznik’te esnaflık yaparak geçimini sağlayan Kemal Yazan’ın icra ettiği mesleğini 70’li yıllardan buyana aynı heyecanla devam ettiriyor.

1938 yılında İznik’e bağlı Mecidiye de dünyaya gelen Kemal Yazan çocukluk yıllarında babasının yanında çobanlık yapar.1947 yılında ilkokulu bitirmesinin ardından İznik’te bir çok alanda esnafların yanında çıraklık yapar. Cenaze levazımatı ve bugün ki işi olan ayakkabıcılığı 85 yaşında olmasına rağmen sabah 07.00’da açarak aynı aşk ve şevkle devam ettirmekte.

“GİYECEK AYAKKABI BULAMAZKEN BUGÜN BU DURUMA GELDİK”

Esnaflıkta geçirdiği yarım asırı o günleri yaşarcasına anlatan Kemal Yazan (85) konuşmasında “Çocukluğumuzda yalın ayak başladığımız günlerden bu günlere geldik.Ben ayağıma giyecek ayakkabı bulamazken bugün bütün İznik bölgesine ayakkabı giydirir hale geldim.Benim gençlere tavsiyem hiçbir zaman hangi şartlardan nerelere geldiklerini unutmasınlar. Esnaflıkta vatandaşlarla aralarında ki güveni hiçbir zaman sarsmasınlar. Güven olduktan sonra meslekler asırlarca nesilden nesile devam eder. Yazan konuşmasında ayrıca İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’ya bu çalışmalar ile gelecek kuşaklara aktarılan tecrübeler ve meslekler dolayısıyla teşekkür etti.

İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” belgesellerinin ilki 75 yıllık fıçı ustası Merhum İsmail Alkış ile gerçekleştirildi. İkinci belgesel ise İznik’e bağlı İnikli Mahallesi’nde ikamet eden 20 yıldır bastonculuk ile uğraşan Şükrü Kaya ile gerçekleştirildi. Üçüncü belgesel dünyaca ünlü Müşküle İğne Oyaları ile dördüncü belgesel 62 yıldır küfe sanatı ile uğraşan Hakkı Ateş (76) ile beşinci belgesel 63 yıldır terzilik sanatını icra eden İsmet Acar (75)  altıncı belgesel İznik’e bağlı Tacir Mahallesi’nde 50 yıldır Sıcak Demir Ustalığı yapan Necip Saraç (62) ile yedinci belgesel 55 yıldır Yorgan Ustalığı yapan Ali Topkara (68) ile sekizinci belgesel 55 yıldır Radyo ve Televizyon Ustalığı yapan Ekrem Sevim ile dokuzuncu belgesel Çömlek Ustası Hasan Yaman (55)  ile onuncu belgesel Saat Ustası Ramis Asa (72) ile on birinci belgesel 70 yıldır Yüncülük mesleği ile uğraşan Süleyman Ferik (84) ile on ikinci belgesel 50 yıldır soba ustası olan Mehmet Topçu (72) ile, on üçüncü belgesel Ahşap Ustası Servet Bağcı (63) ile on dördüncü belgesel yarım asırlık Bisiklet Tamir Ustası Ahmet Aşık (65) ile on beşinci belgesel yarım asırlık terzi ustası Ahmet Turhan (68) ile on altıncı belgesel yarım asırlık matbaa ustası Ramiz Pancar (75) ile on yedinci belgeseli İznikspor’un efsane futbolcusu Kaptan İsmail Hakkı Çelik (69) ile on sekizinci belgeseli yarım asırlık elektrik ustası Mehmet Potur (72) ile on dokuzuncu belgesel yarım asırlık taş ustası Mehmet Arslan (76) ile yirminci belgesel ise otuz sekiz yıldır anahtarcılık ve çilingircilik yapan Kadir Kardaş (64) ile yirmi birinci belgesel kırk üç yıldır motor ustalığı yapan Recep Aksu (65) ile yirmi ikinci belgesel, elli yedi yıldır berberlik yapan Recep Altın (69) ile yirmi üçüncü belgesel elli iki yıldır zirai aletler ustalığı yapan Cemalettin Değirmenci (75) ile yirmi dördüncü belgesel elli üç yıldır ahşap ustalığı yapan İsmail Güneş (78) yirmi beşinci belgesel ise yarım asırdır esnaflık yapan Kemal Yazan (85) ile gerçekleştirildi.

Yaşayan İznik Hazineleri projesi önümüzdeki süreçte de ustaları ekranlara yansıtmaya devam edecek.



Diyarbakır Büyükşehir'den 20 bin kişiye aşure
Balıkesir Büyükşehir personeline zam müjdesi
Denizli Büyükşehir'den üreticiye destek
Büyükşehir'den kırsaldaki üreticilere biçerdöver desteği
Antakya Ulu Cami, Bursa Büyükşehir ile yükseliyor
Balıkesir Büyükşehir plaj voleybolu severleri unutmadı
Bursa’da çevresel gürültü ölçümü yapıldı
Antalya Büyükşehir’in spora ve sporcuya desteği sürüyor
Yaz Spor Okulları'nda çocuklar sertifikalarına kavuştu
Büyükşehir, Mustafakemalpaşa İlçe Stadı’nı sil baştan yeniledi
Antalya Konaklı Atıksu Arıtma Tesisi'ne 200 milyon TL’lik yatırım
ASKİ Macun Havzası Atık Su Projesi'ni hayata geçiriyor
Ankara'da mahallede tiyatro var!
Türkiye'de yapay zeka kullanımı düşük
Cennet meyvesi incirlerin ihracat yolculuğu başladı
Kripto para piyasası değeri ilk kez 4 trilyon doları aştı
Üniversite gençliğinin müzik karnesi belli oldu!
Kütahya'da Arıtma Tesisi personeline Başkan Kahveci morali

Diyarbakır Büyükşehir'den 20 bin kişiye aşure

Balıkesir Büyükşehir personeline zam müjdesi

Denizli Büyükşehir'den üreticiye destek

Büyükşehir'den kırsaldaki üreticilere biçerdöver desteği

Antakya Ulu Cami, Bursa Büyükşehir ile yükseliyor

Balıkesir Büyükşehir plaj voleybolu severleri unutmadı

  • Pazar 35.9 ° / 18.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 38.2 ° / 20.3 ° Güneşli

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2