Menü Vilayet Haber | Bursa Haberleri
Tarih: 08.04.2026 16:20
11. Uluslararası Amed Tiyatro Festivali 'Barış İçin Diyalog' Temasıyla Başlıyor

11. Uluslararası Amed Tiyatro Festivali 'Barış İçin Diyalog' Temasıyla Başlıyor

Facebook Twitter Linked-in

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin 22 Nisan–2 Mayıs tarihleri arasında düzenleyeceği 11. Uluslararası Amed Tiyatro Festivali, "Barış İçin Diyalog" temasıyla 19 ülkeden tiyatro topluluğunu bir araya getirerek kenti çok dilli ve çok kültürlü bir sanat buluşmasına dönüştürecek.

Kültür Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu (DBŞT), bu yıl 11. Uluslararası Amed Tiyatro Festivali'ni "Barış İçin Diyalog" temasıyla gerçekleştirecek. 22 Nisan'da başlayıp 2 Mayıs'a kadar sürecek festival, 19 ülkeden tiyatro topluluklarını Diyarbakır'da buluşturacak. Festivalde toplam 22 oyun sahnelenecek. Oyunların büyük bölümü Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi'nde sahnelenirken, bazı performanslar açık alanlarda izleyiciyle buluşacak. Festival kapsamında oyunların yanı sıra söyleşi, panel, atölye ve sanatçı buluşmaları da düzenlenecek.

Kültürler Arası Etkileşim ve Sanatsal Diyalog

İtalya, İsviçre, İran, Suriye, Tunus, Suudi Arabistan, Ukrayna ve Uganda'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkeden tiyatro toplulukları aynı sahneyi paylaşarak kültürler arası etkileşime katkı sunacak. Festival, sanatsal üretim aracılığıyla farklı coğrafyalar arasında diyalog kurulmasını hedefliyor.

Tiyatro ile Barış Köprüsü

"Barış İçin Diyalog" başlığıyla düzenlenen festival, tiyatronun farklı kültürler arasında köprü kurma, toplumsal hafızayı canlı tutma ve kriz dönemlerinde söz üretme gücünü merkeze alıyor. Festival ile tiyatronun ortak bir dil, dayanışma zemini ve kolektif hafıza alanı olarak güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Sanatçı Deneyimlerine Odaklanma

Festival Koordinatörü Berfin Emektar, etkinliğe ilişkin yaptığı açıklamada, festivalin özellikle savaş ve kriz bölgelerinde üretim yapan sanatçıların deneyimlerini görünür kılmayı hedeflediğini belirtti. Emektar, "Tiyatroyu yalnızca bir sanat alanı olarak değil; toplumsal hafızanın, kadınların sözünün, kültürel çeşitliliğin ve birlikte yaşam iradesinin ifade bulduğu bir alan olarak ele alıyoruz" dedi.

33 ülkeden başvuru aldıklarını ancak festival süresi nedeniyle katılımın sınırlı tutulduğunu aktaran Emektar, programın kapsamlı ve yoğun bir içerikle hazırlandığını ifade etti.

Akademik Dünyadan Katılımlar

Festival, uluslararası sanatçıların yanı sıra akademik çevreleri de bir araya getirecek. Berlin, Sudan, Ukrayna, Süleymaniye ve Duhok'taki üniversitelerin tiyatro bölümlerinden katılımlar gerçekleşecek. Farklı dillerde sahnelenecek oyunlarda Türkçe, Kürtçe ve İngilizce üst yazı kullanılacak.

Ayrıca Berlin'deki üniversitelerden yüksek lisans öğrencileri festivali akademik çalışmalar kapsamında takip edecek.

Çok Dilli ve Kültürlü Buluşma

Festival Koordinatörü Berfin Emektar, tüm yurttaşları festivale davet ederek, "Çok dilli, çok kültürlü ve çok sesli bir buluşma olacak. Tüm halkımızı bu önemli festivale katılmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Programa Erişim

Festival programına şu link üzerinden ulaşılabilir:

https://amedtheatrefest.org/program.html?festival_id=1&festival=11.+Festival


Diyarbakır,Diyarbakır Belediyesi

Diyarbakır,Diyarbakır Belediyesi
belediye365.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —